„Nu suntem babe de la piață”! Etichetarea, apreciată de internauți ca fiind discriminatorie și disprețuitoare la adresa femeilor, aparține președintelui Igor Dodon – cel care altă dată umbla prin Piață și își făcea selfie cu bătrânele vânzătoare. El a utilizat sintagma la briefingul de astăzi, atunci când și-a exprimat supărarea ca cei de la Guvern așa și nu i-au prezentat motivele pentru care vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non-grata.

„Noi suntem stat, nu babe de la piață”, a declarat președintele Dodon. Așa a comentat șeful statului decizia Guvernului de a-l declara pe Dmitri Rogozin persona non grata. Asta deși cu doar opt luni în urmă a postat pe Facebook mai multe poze de la piață. Atunci președintele scria că i-a asigurat pe oameni că nu uită de problemele lor.

Deși astăzi le-a insultat doar ca să pară vanitos, anterior, Dodon a exploatat la greu, la nivel de retorică, dragostea față de femeie.

„Aproape tot ce avem mai sfânt pe pământ e întruchipat de femeie. Așa a fost și va fi mereu”.

„Dvs. mereu ne primiți așa cum suntem. Puternici și slabi, președinți și oameni simpli. Dvs ne dați viața”.

„Pentru tot ce faceți, vă mulțumesc. Noi vă respectăm și vă iubim. Fiți fericite”.

Femeile de la piață au reacționat diferit la etichetarea la care a recurs astăzi președintele:

„Nu e frumos. Ce, el n-o să ajungă moșneag?”

„El așa socoate, mă rog. MUSCA Eu n-am ales pe nimeni”.

„Cum trăiesc babele acestea de la piață, el se gândește sau nu?”

„El e mai sus ca noi cu mult, mult. – Deci, acceptați să vă numească babă? – Da. – De ce? – De atâta că-s babă”.

Solicitat de TV8, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării a refuzat să comenteze declarațiile președintelui. Va putea face asta doar dacă va exista o plângere în acest sens.

Totuși, anterior membrii acestei instituții au constatat că unele declarații ale lui Igor Dodon cu privire la unioniști au instigat la discriminare pe criterii etnice. Consiliul urmează să examineze o altă sesizare parvenită de la un grup de activiști, care susțin că șeful statului instigă la ură și pe criterii de sex.