Săraci chiar și la aniversare. La 26 de ani de la înființarea Armatei Naționale, militarii profesioniști se declară săraci și cer autorităților statului mai mult respect pentru munca lor. Deși, oficial, Ziua Armatei Naționale este marcată la 3 septembrie, autoritățile au organizat astăzi ceremoniile cu ocazia acestei aniversari, pe motiv că duminică sunt preconizate alte manifestații.

Militarii spun că și-ar dori o mărire de salariu, pentru că muncesc într-un domeniu ce presupune risc pentru viață. Salariu unui militar variază între 3000 și 6000 mii de lei, în funcție de grad și vechimea în muncă.

„Ar fi bine ca să mărească salariu, un salariu decent care omul trăind în Chișinău în niște condiții când este necesar să-și plătească chiria, să își asigure familia. Pentru un trai decent este nevoie de mărirea pachetului social și anume a salariilor”, susține locotentul-maior, psiholog, Lilia Munteanu.

Militarii spun că nu le pare rău că au ales această profesie. Își servesc patria cu mândrie în pofida riscurilor.

„Pentru familie este deasemenea foarte greu, pentru că serviciul din câte cunoașteți este 24 din 24 de ore, și la orice moment putem fi chemați la serviciu pentru a îndeplini oricare misiune”, menționează maiorul Eugeniu Caragiu.

Peste 20 de distincții au fost împărțite astăzi militarilor Armatei Naționale. O parte au fost oferite de Igor Dodon, iar altele, din partea prim-ministrului, au fost oferite de ministrul ad-interim al Apărării, Gheorghe Galbura.

„Eu deja am solicitat consilierilor mei să pregătim și să revenim la acel pachet social care a fost exclus pentru militari cu câțiva ani în urmă”, a declarat Igor Dodon.

„Dumneavoastră sunteți forța pe care fiecare cetățean al Republicii Moldova va putea conta”, a spus viceministrul apărării, Gheorghe Galbura.

Armata Naţională a Moldovei a fost înfiinţată la 3 septembrie 1991, printr-un decret al primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.