/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Divizați lingvistic. Dodon: „Este moldovenească” / Ghimpu: „E pălit cu știubeiul”

missing
31 august 2017, ora 19:14

Deși nu a anunțat presa că va depune flori, primul pe Aleea Clasicilor a fost președintele Igor Dodon: „Astăzi în Republica Moldova este sărbătoare națională. Este limba noastră cea de stat – moldovenească”.

„Președintele e pălit cu știubeiul în cap. Copiii, care învață limba română, râd de tata când se culcă cu fața în pernă”, a menționat Mihai Ghimpu.

Au ales să vină separat la depuneri de flori democrații Andrian Candu și Pavel Filip. Cei doi s-au plimbat prin parc înconjurați de zeci de agenți de pază, unii fiind dotați cu serviete anti-glonț. Când a venit timpul declarațiilor, oficialii au fost scumpi la vorbă, mai ales premierul, care a refuzat să ofere vreun comentariu.

„La mulți ani pentru limba română. Vă doresc o zi bună și succese. Ea deja există în Consituție, datorită unei decizii a Curții Constituționale. Și noi toți vorbim limba română”, a declarat Andrian Candu.

Conducerea primăriei a venit la eveniment pe ritmuri muzicale. Nistor Grozavu nu a dat însă ochii cu liberalii, de care s-a dezlipit.

„Eu pot să dau ochii cu oricine. Nu am o asemenea problemă”, susține Nistor Grozavu.

Din arest la domiciliu, primarul suspendat, Dorin Chirtoacă, a felicitat internauții pe facebook. Cu o urare în versuri a venit și ambasadorul SUA la Chișinău, care a recitat o poezie în limba română.

A ales să felicite vorbitorii de limbă română și ambasadorul României în țara noastră. Daniel Ioniță, la fel, a optat pentru versuri, postând o poezie scrisă de Grigore Vieru. La 31 august, după Marea Adunare Națională de la Chișinău, Sovietul Suprem al republicii a îndeplinit cerințele a sute de mii de moldoveni și a proclamat limba română ca limbă de stat și a votat revenirea la grafia latină.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram