/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Moartea ce va răsturna sistemul. Autoritățile se bâlbâie și se contrazic în declarații

31 august 2017, ora 19:08

„La internarea în staționar din nr. 16 au fost depistate echimoze de culoare violacee, care erau prezente pe corpul deținutului Brăguța”, a menționat viceministrul justiției Anatolie Munteanu.

„Cu regret, la data de 26, la ora 03:00 noaptea, cetățeanul s-a stins din viață”, a spus șeful DIP, Aureliu Suhan.

Doar două zile… atât a rezistat Andrei Brăguța la spitalul Penitenciarului „Pruncul”, unde a fost transferat din cauza agravării stării de sănătate. Tânărul ar fi fost escortat la Penitenciarul nr.13 încă pe data de 18 august, dar potrivit procurorului, a fost întors în izolator.

„Pe data de 18 august judecătorul de instrucție a emis un mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Deja nu urmează să fie deținut în Izolatorul de detenție provizorie ci în izolatorul de detenție preventivă, a Ministerului Justiției, adică în Penitenciarul 13. Mi s-a raportat dimineața, prin telefon, de către angajații Izolatorului de Detenție provizorie că cei de la Penitenciar absolut nu vor să îl primească în Penitenciar”, a declarat procurorul Ivan Filimon.

Cei de la Departamentul Instituțiilor Penitenciare neagă afirmațiile acuzatorului de stat și spun că tânărul a fost dus prima dată la închisoare pe 21 august, de unde a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie „Codru”.

„Pe data de 21, Braguța a fost adus la Penitenciarul nr. 13 pentru a fi etapat ulterior la Spitalul Clinic de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, conform încheierii respective a instanței de judecată”, susține șeful DIP.

În timp ce șefii de la DIP spun că au înștiințat imediat procurorul despre moartea tânărului, procurorul susține contrariul: „Luni deja, această luni, am aflat că arestatul Andrei Brăguța a decedat. Practic am aflat ultimul, din discuții cu avocatul său. Am sunat la Penitenciarul nr. 16, unde m-au redresat la alt telefon, pe urmă la medici. Toată ziua pe parcursul zilei de luni am contactat medicii. Absolut nici un medic nu a ridicat. Nimeni!”, spune procurorul.

„Eu am fost anunțat despre deces și, finalizând cu procurorul, la prima oră a dimineții a fost înștiințat procurorul, au fost înștiințate toate organele abilitate”, menționează Aureliu Suhan.

Îndurerați și cu mai multe întrebări decât răspunsuri, părinții tânărului caută dreptatea pe la ușile autorităților. Aceștia au fost anunțați despre moartea băiatului abia a treia zi. Rudele resping încheierea preliminară a medicilor precum că Andrei Brăguța ar fi fost răpus de pneumonie. Părinții sunt convinși că Andrei a murit din cauza loviturilor primite în izolator.

„Toată partea dreaptă, de la ureche încoace, era vânătă. Eu nu știu ce s-a întâmplat. Eu știu una – că băiatul meu e mort. E clar că a fost ucis. Dacă el a fost om viu, normal, sănătos”, mărturisește tatăl lui Andrei, Ion Brăguța.

Avocații Asociației „Promo-Lex” s-au angajat să-i acorde familiei Brăguța tot suportul juridic necesar. Potrivit juriștilor, în acest caz s-au comis abateri de la normele legale chiar din momentul reținerii. Asociația a sesizat deja reprezentanții Organizației Națiunilor Unite, iar în timpul apropiat urmează să fie creată o coaliție de ONG-uri care va monitoriza minuțios evoluția anchetei. De asemenea, avocații spun că vor solicita o expertiză medico-legală independentă.

„În mod normal, având în vedere standardele internaționale, o persoană cu dizabilitate mintală, având în vedere și infracțiunea care a fost comisă, care nu era de o gravitate mare, această persoană nu trebuia să fie reținută. Probabil că acest caz poate să răstoarne sistemul”, a declarat avocatul Vadim Vieru.

Apărătorul mai spune că tânărul ar fi avut un telefon mobil cu care ar fi filmat abuzurile polițiștilor, telefon care … a dispărut.

„Telefonul lui mobil a dispărut. De la rude am înțeles că pe acest telefon mobil a filmat acțiunile colaboratorilor de la INP atunci când a fost oprit în trafic”, susține avocatul.

„Printre lucrurile personale ale d-lui, cu care a intrat în sistemul penitenciar, telefon nu a fost”, menționează însă șeful DIP.

Andrei Brăguța a fost reținut pe 15 august, după ce s-ar fi luat la harță cu niște polițiști de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă de pe strada Tighina. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor, iar la 18 august a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Potrivit surselor TV8, care au solicitat anonimatul, bărbatul ar fi fost bătut în Izolator de către polițiști și alți reținuți. În plus, acesta a fost umilit, fiind ținut în pielea goală pe ciment și fiindu-i deconectată apa în celulă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram