/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Minori viciați - pericol public. Au „populat” un imobil nefinisat, unde inhalează clei

missing
01 septembrie 2017, ora 19:10

I-am zărit pe mai mulți adolescenți adăpostindu-se într-un imobil în construcție din spatele Hotelului „Național” – o altă ruină uriașă din centrul Chișinăului. La prima vedere, clădirea în construcție pare pustie. În interior, însă, sunt oameni. Copii. Unul dintre ei a acceptat să discute cu noi. Ne-a spus că în interior mai sunt vreo 15 copii.

„- De când sunteți aici? – De șase-șapte ani. Am stat la Național, apoi ne-am mutat în această clădire. – Care e motivul? –Nu e nici un fel de motiv, nu ne ajunge libertate, nu e un internat care să ne ajute pe noi.Poliția nimic nu face. Poliția pe noi ne bate”, spune Ahmed.

Minorii trăiesc în condiții groaznice. Dorm pe niște saltele murdare, iar vecinii le dau de mâncare de frică să nu le spargă, de foame, apartamentele. Oricum, minorii îi atacă uneori, jefuindu-i în plină zi.

„S-a întâmplat că m-au lovit la nas și îmi curgea sânge. O mână aveam ocupată, fiindcă țineam cumpărăturile, iar cealaltă o țineam la nas. Și acel țigănaș, cu care eu am vorbit, căruia i-am cumpărat și înghețată. Am mers cu el până la scară moment în care mi-a sustras lănțișorul de aur”.

„Am fost și eu doborâtă la pământ, mi s-au luat lucruri, chiar și cheile și banii. M-am adresat la poliție – au zis că sunt minori”.

Tinerii obișnuiesc să se adăpostească și în blocul de vis-à-vis care este deja locuit. Acolo și-au făcut ascunzători unde, periodic, merg să inhaleze clei. O vecină a fost jefuită după ce unul din ei s-a furișat în casa acesteia.

„Ei inhalează clei. Îi poți întâlni nu doar aici, dar și pe trotuarele de pe strada Izmail sau aici la Fidesco”.

„Era cald, doamna și-a lăsat fereastra deschisă, fără gratii și au intrat în apartament și au luat laptop-ul”

„Sunt plângeri din partea cetățenilor, înregistrate la Inspectoratul de Poliție Centru. Anume în această zonă minorii recurg la acțiuni violente față de trecători, încercând să-i deposedeze chiar și de bunurile materiale”, a declarat șeful SRP al DP Adrian Jovmir.

Săptămâna trecută, poliția a identificat doi minori de 13 și 14 ani care locuiau în astfel de condiții. Polițiștii au solicitat intervenția autorității tutelare, dar în scurt timp tinerii au revenit la „vechile obiceiuri”.

„La general este un grup de persoane minore, în jur de 20, care vagabondează pe străzile municipiului. S-a reușit deja integrarea lor în familiile biologice sau în grija autorităților publice locale din localitățile de baștină, dar fenomenul dat continuă”, a mai spus Jovmir.

Cei de la Direcția Municipală pentru Drepturilor Copiilor nu văd soluții – cerc închis. În scurt timp după ce minorii sunt duși la internat sau în familiile lor, aceștia revin la viața de boschetar. Mai mult, revin acolo de unde au fost ridicați de Poliție LEGEA.

„Pentru el libertatea e să aibă mereu clei la el, pungă în care să toarne cleiul și să miroase continuu. Pentru a combate tot acest fenomen e necesar să îmbunătățim viața oamenilor, și crearea locurilor de muncă, deoarece mulți părinți nu își îndeplinesc corespunzător obligațiunile părintești neavând un loc stabil de muncă, și dând de greu intră în patima beției, uită de copii, sau pleacă peste hotare și lasă copii fără supraveghere”, susține Ianîș Jitari, specialist la Direcția Drepturilor Copiilor.

Locatarii blocurilor din preajmă susțin că vor continua să ceară autorităților să rezolve această problemă. Ei spun că se tem să trăiască în propria casă, se tem să nu fie jefuiți și încearcă să convingă autoritățile să-i ajute pe acești minori viciați.

Până în anul 2013, la Chișinău a existat un centru de plasament de tip închis în care erau plasați acești copii, dar acum acesta nu mai funcționează. În prezent avem un singur centru de tip deschis, dar minorii fug de aici. Potrivit Direcției pentru Drepturile Copiilor, ar fi benefic să existe un centru special, cu un regim sporit de securitate, dar și cu specialiști în domeniu, inclusiv psihologi, care să ajute acești copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram