/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Nu are cine pregăti mâncarea. Trei grădinițe din capitală rămân închise din lipsă de bucătari

missing
01 septembrie 2017, ora 19:26

La Gradința nr. 182 din capitala șuiera vântul prin sălile de clasă. Măsuțele și scaunele sunt aranjate la fel ca și caiețelele și pixurile pe rafturi. La masă, însă, stă doar educatorul. Pustii sunt și terenurile de joacă, proaspăt vopsite, iar la poartă nici zare de copil. Diana Freniuc este ajutor de educator în cadrul grădiniței. Femeia activează aici de trei ani și este extrem de nemulțumită de situația creată. Copilul ei frecventează aceeași grădiniță.

Sunt nevoită să vin la serviciu cu copilul, lucrăm pe 50 de procente. Sunt mai multe dezavantaje pentru că salariul este și așa mizer. Venim cu mâncarea de acasă. Ea se supra obosește nici lucrul nu e același care trebuie să fie”, explică Diana Frenciuc.

Unii părinți speră că problema va fi solutionată și chiar au venit să-și înscrie odraslele la acestă grădiniță.

Așteptăm deschiderea pentru că copii trebuie să se implice în activități pentru pregătirea de școală”.

Educatorii stau mai mult la geam și așteaptă ca cineva să intre pe poartă. Aceștia spun că părinții ar fi gată să plăteacă o anumită sumă suplimentar pentru salariul bucătarilor.

Ca de obicei deschid geamurile ca să aerisesc că trebuie să vină copiii. E foarte trist pentru că copiii au așteptat și m-am întâlnit cu mulți părinți ieri. Noi ne-am pregătit și-i așteptăm”, afirmă Alexandra Rățoi, educator.

Am venit și am găsit grupa goală fără copii. Părinții au venit cu propunerea să vină cu mâncarea lor de acasă și nu știu dacă e foarte bine pentru că va fi un haos dacă va veni fiecare cu mâncarea lui”, a spus educatoarea, Doina Moisei.

Cadrele didactice și personalul grădiniței a ieșit la muncă, numai că sunt în șomaj tehnic până când instituția își va începe activitatea în regim obișnuit. De suferit au și educatorii, pentru că vor primi doar jumătate din salariu.

Este anunțat șomaj tehnic pe o săptămână deocamdată. Noi sperăm foarte mult că de pe 11 ne vom redescide din nou. Au fost persoane care s-au interesat, i-am trimis la control medical, așteptăm rezultatul”, a declarat metodista grădiniței, Silvia Andreicenco.

Responsabilii de la educație nu au răspuns la telefon pentru a comenta această situație. Cel puțin trei instituții preșcolare de învățământ nu și-au putut începe astăzi activitatea din lipsă de bucătari. Grădinițele din capitală au nevoie de cel puțin 409 ajutori de educatori și dădace, 104 bucătari, 46 de bucătari auxiliari și 37 asistente medicale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram