Regimul de la Phenian se joacă cu rachetele. Potrivit ministrului japonez de Externe, Taro Kono, Phenianul a mai lansat o bombă cu hidrogen – una cu o putere de distrugere de două ori mai mare decât cea atomică de la Hiroshima. Comunitatea internațională este în șoc și condamnă acțiunile regimului nord-coreean.

Este al șaselea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, ultimul având loc în septembrie 2016. Potrivit Phenianului, bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât orice bombă atomică. Japonia a condamnat testul, iar preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a convocat de urgenţă Consiliul Naţional de Securitate.

Bomba lansată duminică de Coreea de Nord a provocat un cutremur de 6,3 grade pe Righter, având o putere de distrugere de 50 de kilotone. Pentru comparație, puterea bombei atomice de la Hiroshima, aruncată în 1945, a fost de numai 15 kilotone. Acesta este cel mai puternic test cu rachete efectuat de Coreea de Nord. Phenianul a ignorat, astfel, sancţiunile ONU şi continuă să-şi dezvolte programul nuclear şi balistic, fiind în posesia unor rachete despre care se presupune că au potenţialul de a atinge Statele Unite. Președintele, Donald Trump, a reacționat imediat.

„Coreea de Nord a efectuat un Test Nuclear de proporții. Cuvintele și acțiunile lor continuă să fie foarte ostile și periculoase pentru Statele Unite…”, a scris președintele american Donald Trump, pe Twitter.

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Emmanuel Macron, au condamnat acțiunile liderului nord-coreean și au pledat pentru înăsprirea sancțiunilor.