/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Promo-LEX: În fotografia de pe buletinul provizoriu al lui Braguța se văd urme de violență

missing
05 septembrie 2017, ora 12:04

În cadrul aceleiași conferințe reprezentanții Promo-LEX au notat că s-au efectuat un șir de încălcări sistemice din partea forțelor de ordine. Au menționat că judecătorul care a decis plasarea în arest pentru Andrei în penitenciar, e pe lista judecătorilor de instrucție din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CtEDO.

„Cazul este regretabil, procuratura trebuie să-și facă treaba dar și alte autorități trebuie să intervină urgent pentru a rezolva aceste probleme sistemice pe care noi le-am identificat pe marginea cazului. Noi nu spune că reținerea nu ar fi fost justificată când acesta a a comis contravenția rutieră, cu toate acestea noi am constatat lipsa unor protocoale și abilități din partea colaboratorilor de poliție, atunci când este vorba despre diferențierea unui comportament deviant sau existența unei boli mintale”, a notat Vieru.

„Imaginile video care au fost difuzate în mass-media nu confirmă nimic altceva că Andrei Braguța avea dizabilitate mintală, și dacă privim imaginile de la început până la sfârșit se vede că starea sa de sănătate se agravează, el devine tot mai agresiv, inclusiv își înjură tatăl”, spune Vieru.

Reprezentanții Promo-LEX au mai menționat că la Inspectoratul de Poliție Ciocana inspectorul a observat comportamentul deviant al lui Andrei. Mai mult ofițerul de urmărire penală a fost informat și de tatăl victimei că acesta are o dizabilitate mintală, dar acesta nu a reacționat.

Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX, a comunicat că este regretabil faptul că decesul unei persoane aflate în custodia statului nu este o noutate pentru Republica Moldova. Astfel de cazuri se întâmplă, iar statul are întreaga responsabilitate pentru viața și securitatea persoanelor aflate în custodia sa. Acesta a mai adăugat că acest caz nu trebuie să se limiteze la o simplă anchetă penală a organelor competente ale statului, ci trebuie să provoace și o reevaluare a reformelor care s-au făcut în aceste domenii din 2009 și a încurajat structurile statului să continue examinarea eficientă a cauzei.

O altă problemă amintită de avocații Promo-LEX sunt condițiile din izolatoarele de detenție din subordinea Ministerului Afacerilor de Interne și încercarea de a mușamaliza cazul. Tot aici, avocatul Vadim Vieru a amintit despre faptul că există sisteme medicale paralele, iar după transferarea victimei la penitenciarul Nr. 16, aceștia n-au raportat cazul de tortură la procurorul teritorial și nu au solicitat ambulanța pentru a i se acorda asistența medicală cuvenită.

Dumitru Sliusarenco a menționat și despre o altă problemă care a ieșit în evidență după cazul lui Andrei Brăguță: gradul mare de intoleranță și agresivitate în societate. Avocatul Promo-LEX a punctat despre faptul că în ultimele zile s-a observat în spațiul public și în mediul on-line mesaje denigratoare și discriminatorii, nu doar la adresa victimei, dar la adresa unor grupuri întregi de oameni, cum ar fi persoane cu dizabilități mintale, consumatori de droguri sau apărători ai drepturilor omului.

Promo -LEX a susținut astăzi o conferință de presă cu tema „Acțiunile autorităților pe cazul lui Andrei Brăguță pentru depășirea problemelor sistemice din justiția moldovenească”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram