Cazul lui Andrei Braguța este în centrul atenției publice de mai mult de o săptămână, iar în această perioadă au fost aduse la lumină mai multe detalii despre reținerea dar și moartea sa suspectă. În urma investigațiilor s-a stabilit că tânărul avea dizabilități psihice, motiv pentru care a fost învinuit de comportament agresiv față de forțele de ordine. În acest context, sora tânărului menționează că în acest mod se uită adevăratul fapt ce trebuie investigat.

„Fratele meu minunat și vesel. Se pune un accent atât de mare pe boala lui, încât mulți uită că nu el a ucis, ci el a fost ucis. Foarte trist. Boala lui este în primul rând tragedia vieții sale dar și a familiei noastre. El a purtat-o cu demnitate și a găsit în sine puterea și voința de a trăi și a crea. Fie ca toți cei sănătoși să fie fericiți și să vrea să trăiască așa cum a vrut el și fie ca el să fie cel mai rău infractor pe care l-a văzut lumea. Cele mai crude și dezgustătoare activități sunt comise de oamenii „sănătoși””, a scris sora lui Andrei Braguța.

Andrei Braguța a fost reținut de Poliția de Patrulare la 15 august. Acesta s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în Penitenciarul „Pruncul”.

De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției.