/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Purtată pe drumuri. Mitropolia Moldovei nu a primit-o pe mama tânărului pe care preotul a refuzat să-l îngroape

06 septembrie 2017, ora 17:28

Mama tânărului decedat a venit să depună o plângere împotriva preotului din sat care a refuzat să desfășoare procesiunea de înmormântare, dar și o petiție din partea sătenilor, care cer înlocuirea preotului pe motiv că ar interpreta, după bunul plac, dogmele, îndepărtându-i, astfel, pe localnici de Biserică. Potrivit oamenilor din sat, preotul nu este la primul conflict cu enoriașii. Anterior, acesta a refuzat să înmormânteze și alte persoane – fie pentru că, în timpul vieții, nu au frecventat biserica, fie, cum spune el, „au trăit în păcat”.

Aș vrea ca părintele să își schimbe părerile lui, să îngroape pe fiecare om. Părintele să ia măsuri cu el, să facă ordine, ori să-l elibereze, ori să facă ceva. Nu o fost unicul meu caz, sunt mai multe la noi în sat”, spune Lilia Ștempliuc, mama decedatului.

Reprezentanții Mitropoliei susțin că familia răposatului ar fi trebuit să se adreseze mai întâi la Episcopia din Edineț și Briceni și abia după aceea, dacă sunt nemulțumiți de deciziile luate în privința preotului la nivel local, să se adreseze Mitropoliei. Deși recunosc că preotul de la Frasin a exagerat cu dogmele, responsabilii de la Mitropolie spun că din punct de vedere canonic, el a procedat aproape corect.

„Noi nu condamnăm decizia părintelui. Pentru că părintele nu a săvârșit ceva anticanonic. Conform normelor, urmează să se adreseze Episcopiei Edineț și Briceni. După ce vom ști ce decizie va adopta Episcopia, vom putea să continuăm această cauză noi”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu.

Contactat de TV8, preotul din sat spune că a procedat „cum se cuvine” și nu mai are ce comenta, iar pe acest caz a depus o „dare de seamă” la Episcopie.

„Datoria mea în fața Domnului e să fiu curat și să fac ceea ce e în carte. Mai departe eu nu pot să dau nici o dare de seamă la nimeni. Iertați-mă vă rog!”, a explicat preotul satului Frasin, Alexâi Gheorghelaș.

Mama bărbatului decedat a spus că, deși se simte rău, va urma traiectoria birocratică desenată de cei de la Mitropolie. În plus, va depune o cerere la Episcopia din Edineț și Briceni, în care va solicita ca preotul din Frasin sa fie somat de superiori să oficieze, totuși, prohodul, la mormânt, până la împlinirea a 40 de zile de la înmormântare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram