Noul şef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a sosit la Chișinău. Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Daniela Morari l-a primit astăzi, 7 septembrie, pe ambasadorul agreat Peter Michalko, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Viceministrul Daniela Morari i-a urat succes diplomatului european în exercitarea mandatului său şi a exprimat încrederea în dinamica ascendentă pe care o va înregistra cooperarea între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind implementarea de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere şi perspectivele care se deschid pentru dialogul cu UE, inclusiv în contextul priorităţilor pe care le va stabili Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie curent.

Totuși, Michalko își va înceape activitatea după ce va prezenta preşedintelui Dodon scrisorile de acreditare.

Peter Michalko a fost până recent ambasador al Slovaciei în Grecia. Candidatura lui Michalko a fost aprobată de Federica Mogherini, şefa Diplomaţiei Uniunii Europene.

Peter Michalko a mai activat în RM. El a fost în perioada 2007-2011 consilier politic al reprezentantului special al UE în RM Kalman Mizsei.

Michalko îl înlocuiește pe diplomatul finlandez Pirkka Tapiola, iar anterior această funcţie a fost deşinută de Dirk Schuebel.