/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Conflict la vârf înalt. Militarii moldoveni au plecat în Ucraina, în pofida interdicției lui Dodon

07 septembrie 2017, ora 19:32

Conflictul dintre Președinție și puterea executivă a ieșit la iveală după ce Guvernul a anihilat, prin hotărâre, o interdicție impusă de șeful statului pentru participarea militarilor moldoveni la antrenamentele „Rapid Trident” din Ucraina. Guvernul le-a asigurat astfel, militarilor coridor juridic. Purtătorul de cuvânt al președintelui, a amenințat militarii care au sfidat decretul președintelui cu retrogradarea.

„Din acest moment aceste exerciții militare sunt interzise, punct. Hotărârea Guvernului este anti-constituțională și suspendată. La momentul de față se efectuează un control în unitățile militare, cine este absent, cine este prezent și se vor lua acțiuni în conformitate cu Legislația în vigoare, inclusiv retrogradarea în grade militare a celor care se fac responsabili în neexecutarea ordinului și a decretului președintelui”, a declarat Ion Ceban.

Astăzi a apărut o ediție specială a „Monitorului Oficial”, în care a fost publicată Hotărârea Guvernului de ieri privind participarea militarilor moldoveni la stagiul din Ucraina. În „Monitor” nu a fost publicat, însă, și decretul semnat de Igor Dodon prin care a suspendat această hotărâre a Guvernului. Prin urmare, decretul restrictiv al șefului statului nu a intrat în vigoare. Aceasta înseamnă, potrivit juriștilor, că nu există impedimente pentru participarea militarilor moldoveni la aplicațiile din Ucraina. Potrivit Constituționalistului Alexandru Arseni, președintele Dodon nu își cunoaște drepturile.

„Nu există act probatoriu prin care se dovedește că decretul președintelui a trecut procedurile respective în cancelarie și de asta el nu a fost publicat. Domnul președinte nu-și cunoaște competențele și atribuțiile, nu cunoaște procedurile legislative, etapele respectiv și cancelaria d-lui în același unison aleargă”, susține Alexandru Arseni, doctor conferențiar universitar în drept.

În ciuda interdicției lui Dodon, militarii au plecat deja spre Lvov. Înainte de a porni la drum, cei 57 de militari și-au primit echipamentul necesar pentru participarea la antrenamentele din Ucraina.

Potrivit ofițerului de presă al Ministerului Apărării, armata nu este subordonată politic nimănui. Militarii au trecut „Revista de front”, pentru a vedea dacă sunt pregătiți. Potrivit comandatului detașamentului, aceștia vor îndeplini misiuni practice la punctele de comandă și control, de escortare a convoiului și nu sunt expuși nici unui pericol.

„Nu poartă nici un pericol, pentru că toate mijloacele care sunt folosite sunt mijloace de instrucție. Militarii sunt pregătiți asta este scopul lor de a se afla în armata națională”, a menționat locotenentul-coloner, Alexandru Marcuța.

Din păcate, nu am putut vorbi cu nici unul dintre soldații care vor pleca în Ucraina. Potrivit unui regulament al Ministerului, singura persoană care a avut permisiunea să facă declarații a fost comandantul detașamentului. Motivele interdicției nu au fost făcute publice.

Stagiul de instruire „Rapid Trident 2017” se desfășoară în perioada 7-23 septembrie, la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina. La exercițiu participă 1.800 de militari din 14 ţări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram