Încă o moarte suspectă în unul din izolatoarele politiei din Chișinău. Este vorba de un tânăr de 22 de ani, care cu o luna și jumătate în urma a fost găsit strangulat în celula sa, la doar doua zile de la reținere. TV8 a aflat despre acest caz de la avocatul Grigore Placinta. Acesta se întreabă cum a făcut rost tânărul de șireturile cu care s-a strangulat, dacă oamenii legii sunt obligați să verifice fiecare deținut. Cazul este investigat de Procuratura care a confirmat informațiile.

Dorin Lupan a fost reținut pe data 17 iulie, fiind cercetat pentru jaf. Pe data de 18 iulie, pe numele lui a fost emis mandat de arestare, iar cu o zi mai târziu, acesta a fost găsit spânzurat în celula sa din Izolatorul din sectorul Râșcani al capitalei. Apărătorul spune ca autoritățile erau obligate să inițieze o anchetă pe acest caz.

„Acolo unde s-a strangulat în celulă el era singur. Cu șireturi. Da șireturile tot el le-a ***, dar de unde a luat el șireturi, asta este o enigma. Chipurile el a fost etapat acolo pentru careva confruntări, să facă confruntări pe cauza penală și era singur în celulă, l-au lăsat singur”, susține avocatul familiei Lupan, Grigorii Plăcintă.

Atât avocatul, cât și sora tânărului decedat, susțin că în acea dimineață lui i s-ar fi făcut rău și a solicitat ambulanța.

„El s-a adresat că se simte rău și a chemat ambulanța, dar nu a venit ambulanța chipurile că el se preface”, mai adaugă avocatul

„Eu am fost în dimineața ceea să-i duc mâncare, măcar apă și nu i s-a permis. El a chemat salvarea, au văzut că lui îi este rău și nu mi-au permis să-i trimit măcar o sticlă cu apă”, declară Alina, sora lui Dorin Lupan.

Sora tânărului decedat mai spune că anterior tânărul a amenințat că se va sinucide din cauza unor probleme pe care le-ar fi avut cu poliția. Acesta anterior a mai fost judecat și condamnat pentru infracțiuni similare.

„A avut mai multe. El era în depresie, a avut mai multe probleme cu poliția. Și s-a speriat, nu știu ce s-a întâmplat, dar știu că el îmi spunea că o să facă așa pentru că probleme ceva cu poliția a avut. Vă rog să nu difuzați acest caz. Eu știu ce s-a întâmplat și sunt la curent cu toate”, a mai adăugat sora decedatului.

Rudele și vecinii băiatului nu cred că acesta ar fi fost în stare să-și pună capăt zilelor. „Am înțeles că a făcut un furt, cu un lănțișor. În ziua aceea a fost și sora lui la dânsul și i-a spus că totul o să fie bine, că o să iasă și peste 20 de minute l-au sunat și i-au spus că s-a spânzurat. Dar el așa ceva singur nu a putut să facă, oameni buni”.

„Noi aiși vecini suntem și am auzit că în celulă s-a strangulat. Altceva nu știm ce a făcut, ce, cum, aici el era băiat normal”, a mai adăugat cineva din vecini.

Cazul a fost documentat și înregistrat de procuratura municipiului Chișinău. Acuzatorii urmează să stabilească toate circumstanțele tragediei. Am solicitat o reacție și din partea IGP. Acolo ni s-a comunicat că șeful Inspectoratului se află într-o deplasare peste hotare, iar de astfel de cazuri se ocupa Procuratura. Nici ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, nu a răspuns la telefon pentru a comenta cazul.