Îi vedem puternici, uneori fioroși, musculoși, neînfricați… Cu toate acestea, sunt cazuri când cad prada depresiei, remușcărilor, stresului și au nevoie de psiholog sau chiar de… predica unui preot. Este vorba de angajații Brigăzii cu destinație specială „Fulger”. Aceștia vor avea un cabinet dotat cu fotolii speciale pentru relaxare, terapie și consiliere. Numai că un singur psiholog va trebui sa țină sub control starea psihica a peste 400 de polițiști.

Cabinetul pentru consiliere este dotat cu două fotolii de masaj pentru îmbunătățirea tensiunii neuro-musculare a polițiștilor. De asemenea, aceștia vor putea beneficia de meloterapie – adică terapie prin muzică; video-terapie și de terapie prin inhalare de săruri ce contribuie la eliminarea stresului și anxietății.

E greu să activez singură, dar oricum facem față. Uneori, vin obosiți că nu pot dormi, au psihosomatică sau sunt în stres când au operațiuni și nu știu ce se va întâmpla acolo”, ne explică Psihologul Brigăzii de Poliție Fulger, Guțu Mariana.

De cele mai multe ori, polițiștii invocă probleme personale și pericole la care se expun în timpul exercitării funcției. Potrivit psihologului, o ședință poate dura chiar și câteva ore. Rămâne la discreția polițiștilor să aleagă în fața cui vor să-și deschidă sufletul – în fața medicului sau al duhovnicului.

„Credem că este un lucru ce duce la întărirea sufletească a colaboratorilor, și știm că într-un corp sănătos trebuie să fie un duh sănătos”, afirmă capelanul brigăzii, Gheorghe Godoroja.

Angajații de la „Fulger” sunt mulțumiți, dar cred că ar trebi angajați, totuși, mai mulți psihologi.

Nu, cred că ar fi benefic să fie mai mulți psihologi, la fel ca în orice domeniu”;

Reținerea infractorilor de rang mai înalt, deosebit de periculoși, cred că mă va face ca eu să revin în acest cabinet. Activez în organe, Ministerul Afacerilor Interne, suntem la serviciu 24/24, 7 zile pe săptămână, iar de multe ori familia nu înțelege acest lucru, ma pune în situația să mă consult”.

Polițiștii noștri sunt mai calmi, echilibrați emoțional, și bineînțeles în desfășurarea atribuțiilor de serviciu, când intră în contact cu cetățenii sunt mai indulgenți”, susține șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavaliuc.

În Republica Moldova sunt 38 de cabinete psihologice ale inspectoratelor de poliție, unde angajații se pot adresa în caz de nevoie. Biroul de consiliere psihologica din cadrul Brigăzii „Fulger” este al 39-lea și a fost finanțat de Ambasada Germaniei care a oferit 12.000 de euro pentru amenajarea și dotarea acestuia.