/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Meniu americanizat. Pizza, hot-dog și chiar cafea – toate sunt la îndemâna copiilor în școlile private din Chișinău

missing
07 septembrie 2017, ora 18:28

Ordinul Ministerului Sanatatii din 2016, care interzice alimentația cu crenvurști a copiilor în instituțiile de învățământ, este sfidat de administrația școlilor private. Pe lângă zeamă și bucatele pregatite din carne la acest liceu privat din capitala, predomina mai mult produsele de patiserie, crenvurștii în aluat și pizza. Chiar dacă nu fac parte din meniul model, copiii spun că preferă aceste bucate.

Îmi place să mănânc aici pizza, crenvurști în aluat, carne din găină, paste”;

Îmi place să mănânc paste și nu doar aici, dar și acasă. Și ca femeia-pisică, aș spune că îmi place carnea”.

Deși știe că aceste bucate nu fac parte din meniul-model, directoarea liceului susține că instituția își permite să-i „delecteze” pe copii cu aceste bucate, în special de sărbători. Prețul meniului pentru un copil ajunge aici până la 85 de lei pe zi.

„Ca să bucurăm copiii, în special de sărbători, ne permitem să preparăm bucate mai neobișnuite. De exemplu, pizza, crenvurști în aluat. Meniul costă 85 de lei pe zi. – Nu este scump?- Este un meniu echilibrat.

La Școala internațională deschisă anul acesta în capitală, meniul conține și mai multe componente contraindicate. Administrația instituției a interzis, însă, echipei TV8 să filmeze. Dintr-un filmuleț postat pe o rețea de socializare, putem vedea, însă, un meniu americanizat cu sandwich, pizza, lavaș și chiar cafea.

Potrivit specialiștilor de la CSP, meniul respectiv nu a fost coordonat cu Centrul de Sănătate Publică.

„Nici nu am văzut titlul lor, nici nu ni l-au adus la coordonare. Sunt la început și trebuie să discutăm cu ei, să-I invităm, să le coordonăm meniul și atunci cred că se vor conforma”, a declarat Luminița Suveică, medic-șef CSP.

La școlile de stat se aplică meniuri-model elaborate de Ministerul Sănătății și Educației. Un astfel de meniu poate ajunge până la 12 lei pentru un copil pe zi.

Ce-ți place să mănânci la cantina?- Orez, ceai, pâine cu magiun”;

Ce părere aveți despre pizza, lavașul, cafeaua care sunt în alte școli? -Suntem pentru aceea ca mâncarea să fie sănătoasă;

Pizza și restul categoric nu, pentru că noi nu știm din ce sunt produse. Măcar aici să fie mâncarea sănătoasă”.

Cafeluța, pizza, bomboanele, biscuiții, tot e interzis. E interzis de Ministerul Sănătății. Conțin grăsimi și zahăr”, spune Natalia Covaleschi, șef de producere, liceul „Mihai Eminescu”.

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, toate meniurile din instituțiile școlare, fie de stat sau private, trebuie să corespundă conform meniului-model elaborat de Ministerului Sănătății.

„Cafeluța, pizza, bomboanele, biscuiții, tot e interzis. 02.08 MUSCA 02.12 E interzis de Ministerul Sănătății. Conțin grăsimi și zahăr”.

„Noi ne vom sesiza la această întrebare și vom vedea de ce așa se procedează. Fiindcă, în meniurile noastre noi nu am permis nici pizza, nici lavașuri, nici cafea”, a precizat Luminița Suveică, medic-șef CSP.

Ministrul Educației susține că nu este la curent cu meniurile din școlile private, iar dacă părinții au venituri mai mari – nu au decât să investească în hrana copiilor.

„Eu nu știu ce meniu au ei colo, dar trebuie să spun că acest lucru este valabil pentru toate școlile private, unde învață copiii ai căror părinți probabil, au venituri mai mari și își pot permite costuri mai mari”, a explicat ministra Educației, Monica Babuc

În prezent, în R. Moldova activează peste 1200 de școli de stat și peste 900 de instituții de învățământ particulare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram