Va continua să pută în Chișinău. Stația de Epurare va rămâne nemodernizată, construcția celei de la Bubuieci – blocată și, în plus, câteva drumuri vor rămâne nereparate. Toate din cauza aleșilor locali. Socialiștii din CMC au refuzat din nou să voteze proiectele de creditare de către BERD și BEI. Ei spun că nu vor ridica mână până când nu vor primi rapoarte despre modul cum au fost cheltuiți până acum banii europeni.

De data aceasta ședința a fost deliberativă, dar oricum fără rezultate palpabile. Consilierii socialiști au părăsit sala de ședințe supărați că nimeni nu le-a oferit vreo informație despre modul cum au fost cheltuiți până acum banii de la BERD și BEI.

„Nu înțelegem unde s-au cheltuit acești bani. De ce este nevoie de bani suplimentari – de aceste 3 milioane de euro și unde până la momentul de față se află acest proiect”, a menționat Ion Ceban, consilier PSRM.

Pe ordinea de zi a CMC era inclus și proiectul de reabilitare a Stației de Epurare. Pentru aceasta, consilierii ar trebui să aprobe un nou proiect de finanțare din partea BERD și BEI în valoare de 11 milioane de euro. Proiectul s-a înglodat, însă, în ambițiile politice ale consilierilor locali, așa că mirosul în Capitală va fi din ce în ce mai strident.

„În cazul în care în următorii cinci ani nu va fi reabilitată stația de epurare, atunci cu siguranță ceea ce intră în stația de epurare și ceea ce iese nu va fi absolut nici o diferență”, spune Veronica Herța, director SA „Apă-Canal Chișinău”.

Administrația „Apă-Canal” spune că debursarea banilor este condiționată de creditori prin delegarea către primarului interimar Nistor Grozavu a atribuțiilor de semnare a acestui nou acord de finanțare.

„Suntem în întârzieri extrem de mari, deoarece ține nu doar de reabilitarea Stației de Epurare, dar ține de toate celelalte rețele ale proiectului și anume reconstrucția a peste 100 de km de rețea de apeduct, 7 km rețea de canalizare, procurare de echipamente”, susține Veronica Herța.

Sunt probleme și în ceea ce privește aducerea în țară a aparatului de filtrare a reziduurilor destinat pentru stația de la Bubuieci. Municipalitatea nu știe nici măcar care este costul exact al aparatului și, culmea, nici cum se numește acesta. Enigmaticul aparat a ajuns, însă, deja în vama moldovenească și așteaptă, în depozit, decizia politică a aleșilor locali.