Contingentul Armatei Naţionale, format din 57 de militari, au ajuns în Ucraina, la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv. Urmează ca în perioada 7-23 septembrie, militarii moldoveni să participe la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”. Anunțul a fost făcut de şeful serviciului de presă a exerciţiului, Anton Mironovici, care a plasat o fotografie pe pagina sa de Facebook.

Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

În cadrul activităţii, militari din 14 ţări umrează să-și testeze interoperabilitatea la îndeplinirea în comun a misiunilor practice la punctele de comandă şi control, de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală.

Efectivul moldovenesc este format din militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 „Moldova”.

La „Rapid Trident 2017” participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.