„Sunt prea mic ca să beau”. În Moldova nu se cunoaște câte femei consumă alcool în timpul sarcinii

missing
08 septembrie 2017, ora 10:01

Conform datelor OMS (2013), Republica Moldova este una din ţările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe plan internaţional (locul 2 în lume) cu 16,8 l alcool pur per capita/per an, unde consumul de alcool afectează 74,8% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani, inclusiv 12 % zilnic sau aproape în fiecare zi, constituind al treilea factor de risc după numărul de decese.

În ultimii ani, femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism, cu o pondere mult mai înaltă în spațiul rural (cca. 7000 femei), estimându-se cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice printre femeile de vârstă reproductivă, iar 31 % din respondenți nu conștientizează despre daunele asupra fătului, provocate de consumul de alcool în cazul unei femei însărcinate.

Potrivit specialiștilor în domeniu, consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave, afectează creșterea și dezvoltarea oaselor fetale a copilului, a organelor interne, și în special a creierului și constituie o cauză importantă de retardare mentală la copil, care odată apărută, este ireversibilă. Pe măsura creşterii, aceşti copii pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, au probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool.

Sindromul alcoolic fetal (SAF) constituie o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având ca şi caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv.

Unica cale de prevenire a STAF este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii. Studiile realizate până acum denotă că nu există o cantitate de alcool care să fie absolute sigură pe durata sarcinii.

În Republica Moldova, actualmente, nu există o statistică a frecvenţei afecţiunilor determinate de expunerea prenatală la alcool. Datele unui studio publicat în 2009 arată că, 481 de femei din ţară au recunoscut că au consumat băuturi alcoolice în perioada gravidităţii, iar 299 din acestea nu s-au stingherit de la paharul de tărie în toate cele nouă luni de sarcină.

Sindromul nu poate fi vindecat şi se manifestă pe toată durata vieţii pacientului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.