A cerut demisia viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, și îi va retrograda pe cei care au acceptat să meargă la antrenamentele militare din Ucraina contrar decretului său restrictiv. Igor Dodon a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia s-a răstit la premierul Pavel Filip urmare a hotărârii de Guvern prin care militarilor li s-a permis să participe la aplicațiile militare din Ucraina. Cei de la Guvern au comunicat pentru TV8 că vor decide dacă vor reacționa sau nu la declarațiile președintelui după revenirea premierului Filip de la Odesa.

Igor Dodon l-a acuzat pe prim-ministrul Filip că „se joacă de-a țara în bunghi” și că a sfidat un decret al comandantului suprem al Forțelor Armate. Potrivit șefului statului, Guvernul a acționat ilegal atunci când a sărit peste decretul prezidențial.

Noi ce ne jucăm de-a țara în bunghi, d-nule prim-ministru. Suntem oameni serioși. Într-o țară prezidențială, Filip zbura din funcție aseară. În premieră în Republica Moldova, Guvernul dă indicații forțelor armate, contrar poziției Comandatului Suprem”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a solicitat prim-ministrului demisia lui Galbura pe motiv că a permis militarilor să plece în Ucraina. El a amenințat că persoanele care sunt responsabile și care au încălcat decretul comandantului suprem vor răspunde cu retrogradarea.

Stimați ofițeri voi ați jurat credință patriei, nu PD-ului, nu lui Filip, nu lui Plahotniuc. Identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem și aplicarea față de aceștia sancțiuni de retrogradare în grade militare și retrogradare în funcție”, a mai specificat președintele Dodon.

Șeful Legislativului, Andrian Candu, a reacționat. Potrivit lui, Dodon abuzează de funcția sa. Acesta a spus că va solicita la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate să fie discutat subiectul privind abuzurile pe care le comite președintele Dodon.

„Domnul președinte Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege și consider că dnul Dodon înțelege greșit noțiunea de comandant suprem al armatei”, susține Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Contactați de TV8, responsabilii din cadrul Serviciului de presă al Guvernului au comunicat că vor decide dacă Executivul va reacționa sau nu la declarațiile președintelui după revenirea premierului Filip de la Odesa.