Uraganul Irma, așteptat cu angoasă în Florida, unde 5,6 milioane de persoane au fost îndemnate să evacueze localitățile de rezidență, a ajuns în Cuba sâmbătă, după ce a făcut cel puțin 19 morți în insulele din Marea Caraibilor, amenințate la ora transmiterii acestor informații de un alt uragan, Jose, informează Agerpres.

Irma, o depresiune atmosferică uriașă, cu o suprafață mai mare decât cea a Floridei, și-a recăpătat vigoarea în noaptea de vineri spre sâmbătă, atingând din nou nivelul 5, cel mai ridicat, după ce fusese retrogradată în categoria 4 vineri dimineață de Centrul național american pentru uragane (NHC).

Irma, formată la sfârșitul lunii august în largul coastelor africane și care a ajuns joi în Antile, a doborât recordul deținut de super-taifunul Haiyan, care a devastat statul Filipine în 2013, înregistrând vânturi cu viteze de 295 de kilometri pe oră timp de peste 33 de ore, spre deosebire de rafalele produse de Haiyan, care au suflat timp de 24 de ore.

Potrivit declarațiilor guvernelor din țările afectate, bilanțul provizoriu este de 19 morți (10 în insulele franceze Saint-Martin și Saint-Barthelemy, patru în Insulele Virgine Americane, doi în Puerto Rico, doi în zona olandeză din Saint-Martin și unul în Barbuda).

Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost deja afectate, însă numărul lor ar putea ajunge la 26 de milioane, a avertizat Crucea Roșie.

Pagubele materiale ar putea totaliza 120 de miliarde de dolari în Statele Unite, Antile și Caraibe, potrivit agenției Enki Research, specializată în previziuni bazate pe modele evolutive computerizate.

Barbuda

Irma a lovit Barbuda miercuri în jurul orei 06.00 GMT cu vânturi ce au atins 295 de kilometri pe oră, provocând decesul unei persoane. Această insulă de mici dimensiuni este „complet devastată”, potrivit prim-ministrului dn Antigua și Barbuda, Gaston Browne. „Trăim consecințele modificărilor climatice”, a adăugat el.

Saint-Barthelemy și Saint-Martin

Câteva ore mai târziu, uraganul a traversat insula franceză Saint-Barthelemy, apoi insula franco-olandeză Saint-Martin, cu rafale de 360 de kilometri pe oră. Irma a făcut 10 victime omenești în partea franceză a insulei Saint-Martin și doi morți în partea olandeză a acesteia. Distrugerile sunt uriașe, iar autoritățile de la Paris și Haga au denunțat jafurile comise în urma catastrofei naturale.

Costurile distrugerilor au fost evaluate la 1,2 miliarde de euro în Saint-Martin și Saint-Barthelemy de compania publică franceză de asigurări Caisse Centrale de Reassurance.

Insulele Virgine Americane și Britanice

În Insulele Virgine Americane, autoritățile au anunțat patru morți și pagube materiale importante. În Insulele Virgine Britanice, guvernatorul Gus Jaspert a decretat stare de urgență, citând informații „care raportează morți și răniți”.

Puerto Rico

Irma a trecut joi de-a lungul părții de nord a teritoriului american insular Puerto Rico, cu vânturi de 295 de kilometri pe oră, provocând întreruperi ale alimentării cu electricitate și precipitații puternice, în urma cărora cel puțin două persoane au murit. Mai mult de jumătate din populația de 3 milioane de locuitori este privată de electricitate, iar râurile au ieșit din matcă în centrul și nordul insulei.

Republica Dominicană

Uraganul a afectat apoi, joi, Republica Dominicană. Vânturi cu viteze de 285 de kilometri pe oră și ploi puternice au lovit țara, obligând autoritățile să evacueze peste 20.000 de persoane. Cel puțin 2.135 de locuințe au fost afectate.

Haiti

Trecerea uraganului Irma a provocat inundații și a rănit mai multe persoane în regiunea nord-estică din Haiti, joi și vineri, potrivit serviciilor de Protecție Civilă. Uraganul a trecut puțin mai la nord față de Haiti decât era prevăzut, fapt care a atenuat impactul asupra țării, considerată una dintre cele mai sărace din lume.

Bahamas și Cuba

Irma a trecut vineri peste sud-estul insulei Bahamas și nu a provocat pierderi de vieți omenești, nici pagube materiale majore în acest arhipelag, potrivit unui prim bilanț al autorităților locale.

Uraganul a ajuns în Cuba sâmbătă, la ora locală 03.00, afectând mai întâi arhipelagul Camarguey, cu rafale estimate la 260 de kilometri pe oră, potrivit NHC.

Ploi diluviene s-au abătut asupra Cubei timp de multe ore, înainte de sosirea uraganului Irma. Peste 1 milion de persoane au fost evacuate ca măsură de precauție, potrivit autorităților.

În zonele turistice de pe coasta nordică a Cubei, peste 10.000 de turiști străini și câteva mii de cubanezi aflați în vacanță au fost transportați în zone sigure. Capitala Cubei, Havana, a fost plasată în stare de alertă.

Traiectoria prevăzută

La sosirea sa în Cuba, Irba avea o viteză de deplasare de 20 de kilometri pe oră, potrivit NHC. Ochiul ciclonului se afla atunci la o distanță de 190 de kilometri față de orașul cubanez Caibarien și la 485 de kilometri sud-est față de Miami, în Florida, care ar trebui să devină următoarea „destinație” a uraganului.

În Statele Unite, Irma ar trebui să lovească mai întâi duminică arhipelagul Keys, apoi Miami în Florida, cu vânturi așteptate să atingă viteze de 240 de kilometri pe oră, după care se va întrepta spre Georgia și Carolina de Nord. Starea de urgență, deja în vigoare în cele trei state menționate, a fost decretată și în Virginia, un stat aflat puțin mai la nord pe coasta estică americană.

Autoritățile americane au îndemnat 5,6 milioane de persoane să evacueze statul Florida. Ordine de evacuare obligatorie au fost emise anterior pentru zonele de coastă din Florida și Georgia, care vizează aproximativ 1 milion de persoane. Sute de mii de șoferi erau blocați în ambuteiaje pe autostrăzile din Florida, încercând să fugă din calea uraganului.

Alte două uragane

Un alt uragan, Jose, care a crescut în intensitate vineri și a ajuns la categoria 4, cu vânturi de 240 de kilometri pe oră, avansează în prezent spre vest, amenințând Antilele. Insulele Saint-Martin și Saint-Barthelemy au fost plasate din nou în stare critică de alertă ciclonică.

Un al treilea uragan, Katia, a fost retrogradat sâmbătă dimineață în categoria furtunilor tropicale, după ce a atins coasta atlantică a Mexicului în timpul nopții de vineri spre sâmbătă. În acel moment, deși era un uragan de categoria 1, Katia nu a produs pagube materiale majore. Mexicul a fost afectat în noaptea de joi spre vineri (ora 04.49 GMT) de un devastator seism produs pe coasta sa de la Oceanul Pacific, care a făcut cel puțin 61 de morți.