Igor Dodon se arată îngrijorat de soarta comunității de români și moldoveni din Ucraina. Reacția sa vine ca urmare a aprobării unei legi noi a Educației care prevede ca în școli să se predea doar în limba de stat - ucraineană. Astfel, după posibila semnare a legii de către președintele Petro Poroșenko, școlile actuale cu limba română de predare vor fi lichidate.

În acest context Dodon a scris un mesaj pe facebook în care susține că respectarea și protecția drepturilor minorităților etnice stă la baza democrației unui stat. „Majoritatea absolută a țărilor care sunt polietnice și multiculturale se străduiesc să asigure respectarea acestor drepturi. În acest context, îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev, a scris acesta pe facebook.

Dodon spune că noua lege a Educației adoptată de Rada de la Kiev va duce la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă pentru minoritățile etnoculturale din Ucraina. Iar, mai multe comunități au venit cu solicitări de ajutor către statele vecine și organizații internaționale pentru a lua o atitudine în acest sens.

„Le înțeleg temerile, sunt alături de ei și, ca președinte al Republicii Moldova, vin cu un apel către autoritățile de la Kiev să-și reconsidere noile politici în adresa minorităților etnoculturale și le amintesc că în Moldova sunt respectate drepturile comunității ucrainene și există mai multe școli cu predare în limba ucraineană”, scrie Dodon.

Șeful statului a solicitat o abordare constructivă din partea statului vecin. „Sper foarte mult că actuala conducere politică de la Kiev conștientizează efectele negative ale respectivei legi și va lua măsurile cuvenite pentru a se renunța la ea. Mizez pe o decizie înțeleaptă a colegilor ucraineni, în numele bunelor relații interetnice din Ucraina, dar și în numele bunelor relații cu statele care au diaspore importante pe teritoriul ucrainean”, a concluzionat președintele Moldovei.