Imagini apocaliptice în Florida. Acolo uraganul „Irma” face ravagii și la aceasta oră. Furtuna a fost atât de puternică încât a aspirat temporar apa pe o porțiune din Atlantic, golind plajele din Peninsula Florida și Insulele Bahamas. Este cea mai costisitoare furtună din istoria SUA - 200 de miliarde de dolari pagube produse până la această oră. Milioane de oameni s-au ascuns în adăposturi speciale.

Autorităţile din Bahamas au atenționat că „apa retrasă s-ar putea întoarce cu o şi mai mare furie”. Cel putin 4 persoane au decedat după ce „Irma” a lovit Florida. Peste 3 milioane de locuințe din Florida au rămas fără curent electric. De haosul generat de furia naturii au încercat să profite vandalii și hoții. Donald Trump a declarat stare de catastrofă naturală, pentru a debloca ajutoarele suplimentare.

„Noutățile rele sunt ca un monstru. Dar eu cred că noi coordonăm foarte bine. Acesta este cel mai mare uragan care din păcate au lovit acest pământ, din câte am înțeles”, a declarat Donald Trump.

Furtuna a răsturnat palmieri și a smuls din pământ mai mulți stâlpi de electricitate. Vântul bate cu 135 km/h. Meteorologii au anunțat că „Irma” a început să-și piardă puterile. Uraganul a lovit Florida cu rafale ale vântului de peste 200 km/h. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova spune că monitorizează situația și ține legătura cu autoritățile din Florida, pentru a se asigura că cetățenii moldoveni aflați în regiune sunt în siguranță.

„Ambasadele noastre din exterior sunt primele puncte de contact care i-au legătura nemijlocit cu autoritățile atât federale în cazul Statelor Unite, cât și a autorităților locale din statul Florida. Noi suntem în legătură permanentă și în momentul în care vor apărea informații, vom plasa pe site-ul ministerului”, susține ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur.

Până la această oră, „Irma” a ucis cel puțin 25 de persoane. Este cel mai puternic uragan care a lovit vreodată America. Pagubele de pe urma furtunii sunt de ordinul miliardelor de dolari. Aproximativ 36 de milioane de americani au fost afectați.