Scene ca-n filmele cu eliberatori la un punct vamal al Ucrainei. Zeci de ucraineni s-au îmbrâncit cu poliția de frontieră pe motiv că s-au opus intrării lui Mihail Saakașvili în țară. În cele din urmă, cordonul de poliție a fost rupt, iar fostul guvernator al regiunii Odessa a intrat pe teritoriul ucrainean.

Potrivit presei ucrainene, Saakașvili a vrut să vină cu trenul în Ucraina. Anterior, el a fost anunțat în căutare și de către autoritățile georgiene. El a fost oprit într-un oraş polonez de graniţă, iar poliția i-a interzis să-şi continue călătoria. Totuși, Saakașvili a ajuns la granița cu Ucraina, iar aici a fost întâmpinat de susținători. Nici nu a reușit bine sa coboare din tren, că fostul guvernator de Odesa a fost înconjurat de sute de susținători.

La prima sa conferință de presă, Saakașvili a declarat că aflarea sa în Ucraina este absolut legală, chiar dacă președintele Petro Poroșenko i-a retras cetățenia: „Să înceteze toate vorbele despre faptul că eu nu mă aflu acum legal în Ucraina. Deci eu sunt absolut legal. Eu acum mă aflu pe acest teritoriu absolut legal cu acordul tuturor instituțiilor competente. Eu vroiam de ieri să merg, dar nu mi-au permis. Iată că azi am trecut”.

Fostul președinte georgian, Mihail Saakaşvili, a fost învestit în funcția de guvernator al regiunii Odesa de către Petro Poroșenko după ce tot acesta i-a oferit și cetățenia Ucrainei. Saakașvili a pornit o luptă crâncenă contra corupției, iar în cele din urmă președintele Poroșenko i-a retras cetățenia în momentul în care Saakașvili se afla într-o deplasare.