/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/FOTO/ Cea mai performantă dronă pentru depistarea bolilor viței-de-vie a ajuns în Moldova

missing
12 septembrie 2017, ora 11:23

Utilizarea tehnologiilor avansate în sectorul vitivinicol este implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Astfel, aplicarea celor mai noi tehnologii pentru sectorul vitivinicol aliniază țara noastră în rândul puținelor statelor din întreaga lume care folosesc dispozitive de observare aeriană pentru monitorizarea stării de sănătate a podgoriilor în locul tradiționalelor inspecții în câmp bazate pe metode vizuale anevoioase, de durată, costisitoare și predispuse adesea la erori.

Industria vitivinicolă face pași importanți pentru a se transforma și repoziționa pe piețe mai sofisticate. În prezent, peste 70% din vinurile îmbuteliate în Moldova sunt exportate în Uniunea Europeană și Asia. Aceasta este o realizare considerabilă. Însă, aceste piețe cer vin de calitate superioară. Prin urmare, investițiile continue în calitate rămân o prioritate pentru industria vitivinicolă a Moldovei în următorii ani.”

Unul dintre inventatorii tehnologiei folosite pentru dronă este cercetător în cadrul Agenției spațiale americane (NASA). Implementarea proiectului în Republica Moldova este realizată de consorțiul canadiano-franco-american „SkySquirrel Technologies”, cu o experiență de 15 ani în analiza datelor de teledetecție în podgoriile din Franța (regiunea Bordeaux), Elveția și România.

Cu o precizie de 95% de detectare, drona performantă specială scanează o suprafața de 20 ha în 24 de minute. Pentru cele aprox. 110.000 de hectare de podgorii din Moldova, dispozitivul dotat cu camera multi-spectru va contribui la prezentarea unui tabou complet și detaliat al sănătății viței-de-vie din țară, în special privind bolile de îngălbenire aurie și lemn negru, care s-au răspândit recent într-un mod alarmant.

Desfășurarea exercițiului pilot reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care include:

• scanarea unei suprafețe de 35 de hectare cu viță-de-vie pentru depistarea Flavescence dorée (îngălbenirea aurie), o boală periculoasă care afectează productivitatea plantațiilor vitivinicole;
• furnizarea de echipament și instruirea piloților locali pentru a putea coordona dronele de la sol prin sistem electronic și aplica tehnologia moderna.

Prima etapă a vizat identidicarea furnizorului și cumpărarea dronei, al cărei cost este de 23.751 dolari. Valoarea totală a proiectului se ridică la 80.000 de dolari.

Despre proiectul „FlaveDor”

Scopul principal al proiectului „FlaveDor” este de a depista, preveni și combate focarul bolililor, în special în ce privește îngălbenirea aurie în plantaţiile viticole din Republica Moldova. În condițiile răspândirii tot mai rapide a bolilor din cauza diverșilor factori de mediu, intervenția punctată promptă va asigura viabilitate podgoriilor, fapt care va contribui la sporirea calității Vinului Moldovei pentru ca țara noastră să se poată ralia la nouă strategie pentru dezvoltarea durabilă a domeniului vinificației.

Realizarea proiectului „FlaveDor” are loc în condițiile în care, pe de o parte, cererea pentru Vinul Moldovei este în continuă creștere pe piețele externe, iar, pe de altă parte, plantațiile de viță-de-vie din țară suferă o perioadă de declin din cauza bolilor. Astfel, pentru a asigura calitatea constantă a vinului este nevoie de programe regulatorii, care să permită gestionarea suprafețelor de viță-de-vie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram