A înotat 18 kilometri fără oprire, în patru ore și jumătate. Moldoveanul Dmitrii Voloșin a trecut înot strâmtoarea Gibraltar, devenind astfel al 2-lea conațional de-al nostru care reușește această performanță. Rezultatul notoriu a fost înregistrat de Asociația de Traversare a Strâmtorii Gibraltar.

Pentru a-și realiza visul de a trece strâmtoarea Gibraltar înot, conaționalul nostru, Dmitrii Voloșin, a dedicat mult timp și o atenție sporită antrenamentelor. Moldoveanul a parcurs 18 kilometri în 4 ore și 27 de minute. El a fost însoțit de 2 sportivi din SUA și Franța.

Sportivii au așteptat 3 zile ca valurile să se liniștească și o direcție potrivită a vântului, scrie sporter.md. Înotătorii au cucerit Gibraltarului sub supravegherea medicilor și a echipei de salvatori.

„Traversând înot strâmtoarea Gibraltar pot să spun un lucru – nu există nimic imposibil. După ce am finalizat și am desfăcut drapelul Moldovei deasupra capului, emoțiile m-au copleșit și voiam să cuprind tot Pământul”, și-a împărtășit impresiile Voloșin.

Strâmtoarea Gibraltar este recunoscută ca având condiții meteorologice nefavorabile, iar din această cauză, în momentul dat, în lume sunt doar aproape 1400 de oameni care au reușit să traverseze înot strâmtoarea (mai puțini decât au urcat pe vârful Everestului).

„Vântul a fost la limita admisibilă – 20 de noduri (35-40 km/oră), iar în punctul de start, înălțimea valurilor ajungea până la 2 metri. După 10 km parcurși, au obosit puternic umerii. Iată de ce a trebuit să-mi amintesc de vipassana și să detașez durerea de suferință. Asta m-a ajutat și am înotat până la urmă. Mai mult ca atât, în segmentul final am folosit valurile, care mi-au permis să mă odihnesc puțin. Împreună cu mine au înotat francezul Victor – salvamar profesionist, și Brian, antrenor care de mai bine de 20 de ani învață copiii să înoate”, a povestit Voloșin.

După ce au străbătut strâmtoarea, sportivii au sărbătorit. Această performanță este a doua pentru sportivii moldoveni. Primul a fost Ion Lazarenco, la fel un amator de înot pe distanțe lungi.

Strâmtoarea Gibraltar este o strâmtoare care leagă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană și separă Spania de Maroc. La sfârșitul lunii iunie, Dmitri Voloșin a participat la competiția de înot Le Défi de Monte-Cristo, una dintre cele mai așteptate competiții pentru înotători, unde acesta a parcurs înot 5 km. Menționăm că traversarea înot a strâmtorii Gibraltar este una dintre etapele pentru a intra în clubul „Șapte Oceane” (Oceans Seven). În prezent, în lume sunt doar 6 persoane care au reușit să înoate cele șapte strâmtori necesare: strâmtoarea Gibraltar, La Manche, Canalul de Nord, Canalul Catalina, strâmtoarea Molokai, strâmtoarea Tsugaru și strâmtoarea Cook.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!