Fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat a fost propus de PD pentru funcția de ministru al Apărării. Este vorba de Eugen Sturza. Anunțul a fost făcut de către liderul democraților Vlad Plahotniuc. El a declarat că va înainta și a doua oară această candidatura dacă șeful statului o va respinge. Replica președintelui nu s-a lăsat mult așteptata. „Un reformator de birou!”, așa l-a numit Igor Dodon pe Eugen Sturza, menționând că nu-l va accepta.

În cazul în care candidatura lui nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect”, a precizat Vlad Plahotniuc, președintele PDM.

Vlad Plahotniuc a anunțat că Sturza a fost selectat dintr-o listă de șapte candidați, inclusiv trei femei, dar nu a dat nume. Eugen Sturza este vicepreședintele Partidului Popular European, iar anterior a fost consilier al fostului premier Vlad Filat și a deținut funcția de șef al cabinetului prim-ministrului Iurie Leancă. Sturza nu a răspuns la telefon pentru comentarii.

„Astăzi deja va fi înaintată această candidatură președintelui țării spre aprobare”, a menționat premierul, Pavel Filip.

Președintele a răspuns în stilu-i obișnuit – a spus că nu va accepta această candidatură. „Am cerut un militar profesionist, iar Guvernul îmi propune un băiat de granturi. Un „reformator” de birou. Nu pot accepta o asemenea candidatură, deoarece este nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă.”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

„De opt ani în Ministerul Apărării s-au făcut experimente cu tot felul de miniștri unioniști, impuși prin algoritm politic cu liberalii. Acum, prin algoritm politic cu Leancă.”, susține șeful statului.

De altă părere este, însă, șeful de partid al viitorului ministru, Iurie Leancă. „Am toată încrederea în Eugen și îi vom oferi tot sprijinul politic al Partidului Popular European pentru a reuși să îndeplinească aceste obiective”, a menționat vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă.

Funcția de ministru al Apărării a rămas vacantă după ce Igor Dodon l-a demis pe liberalul Anatol Șalaru, acestuia fiindu-i retras sprijinul politic al partidului din care făcea parte.