/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Producătorii și importatorii vor fi obligați să-și onoreze responsabilitatea față de protecția mediului

missing
14 septembrie 2017, ora 11:47

În acest scop, legea prevede că producătorii/distribuitorii vizați vor înființa sisteme individuale sau colective de colectare și returnare a acestor deşeuri de produse prin intermediul centrelor comerciale şi punctelor de colectare a deșeurilor municipale. Implementarea principiului REP va avea drept rezultat minimalizarea efectelor economice negative generate de poluare asupra resurselor mediului în procesul de producere, facilitarea reciclării prin perfecționarea design-ului produsului și dezvoltarea industriei de reciclare.

Sub incidența principiului REP cad: DEEE-urile (deșeurile de echipamente electrice și electronice), ambalajele, baterii și acumulatori, vehicule scoase din uz, uleiuri uzate, iar pentru fiecare tip de deșeuri se elaborează cadrul legal secundar

Noile reglementări vor contribui la creșterea ratei de reciclare și diminuarea depozitării produselor reciclabile în amestec cu alte tipuri de deșeuri la depozitele de deșeuri municipale. Fiind o experiență nouă pentru statul nostru, aceste reglementări vor servi drept instrument pentru implicarea producătorilor și distribuitorilor de produse în procesul de colectare, tratare, valorificare și reciclare a deșeurilor la etapa de post consum.

Legea nr.209 din 29.07.2016 privind deșeurile va intra în vigoare la data de 23.12.2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram