Pe 7 și 8 octombrie curent, sărbătorim cea de-a XVI ediție a Zilei Naționale a Vinului. Evenimentul se va desfășura sub genericul „Păstrăm legenda vie” și are drept obiectiv prezentarea a 47 de producători autohtoni de vinuri din Regiunile cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Participanții vor ocazia să deguste vinuri de calitate, vinuri tinere din recolta anului 2017, vinuri de colecție și rezervă, precum și produse lansate în premieră în cadrul sărbătorii naționale.

„Ne propunem să contribuim la educarea culturii consumului conștient al vinului de calitate și al vinului Moldovei. Îndemnăm consumatorii să devină prietenii vinului de calitate, consumat responsabil și moderat. De asemenea, evenimentul va evolua și spre un nivel de conștientizare eco, promovând standarde europene în materie de sustenabilitate pentru a deveni prieteni și cu mediul înconjurător”, a precizat viceministrul agriculturii, Vasile Luca, în cadrul conferinței de presă.

La rîndul său, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului,Gheorghe Arpentin a vorbit despre inovațiile sărbătorii. „Vor fi amenajate trei zone de relaxare, unde consumatorii vor avea un parcurs olfactiv și vor cunoaște efectele pozitive ale vinului asupra sănătății. De asemenea, vizitatorilor le vor fi propuse pahare fabricate din tritan, un material care permite degustarea corectă, fiind inert la interacțiunea cu vinul, 100% reciclabil și nepoluat. În același timp vor fi antrenați 50 de activiști eco din străinătate vor contribui la salubrizarea continuă a spațiului de desfășurare a evenimentului, iar zeci de voluntari vor colecta selectiv deșeurile în timpul sărbătorii și vor îndemna participanții să facă același lucru. De asemenea, vom dubla, pentru eveniment, securitatea”, a menționat directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin

Totodată, pe parcursul a două zile, vizitatorii se vor bucura de delicii gastronomice autohtone și vor cunoaște meșteșugurile moldovenești autentice, pe fundalul spectacolelor artistice. Vor fi improvizate două curți autentice țărănești în plină acțiune de preparare a vinului, cu laițe, butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie, etc.

Menționăm, Sărbătoarea Națională a Vinului este organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.