Doar 10 minute - atât i-a trebuit tânărului Dorin Lupan să se stranguleze în celula din Izolatorul în care fusese plasat. Cel puțin asta susțin procurorii, care au pornit un proces penal, urmând să stabilească de unde a luat tânărul șireturile cu care și-a pus capăt zilelor. Investigațiile preliminare arată că el a fost lipsit de toate obiectele periculoase în momentul plasării în arest. Conducerea Ministerului de Interne strânge din umeri și nu poate explica de ce până astăzi nici un polițist nu a fost suspendat din funcție în legătură cu acest caz.

Datele preliminare ale anchetei arată că tânărul Dorin Lupan a fost găsit strangulat de către polițiștii care urmau să-l audieze.

Colaboratorii de poliție care veghează în cadrul unității de gardă verifică, așa după cum este stabilit graficul, toate celulele și a fost stabilit că persoana este strangulată. Lucrurile au avut loc doar la 10 minute după ce el a fost amplasat în cameră. Adică l-au adus ofițerii, l-au amplasat în celulă și când au venit să-l ia să lucreze cu dânsul, peste 10 minute, l-au depistat strangulat”, declară șeful procuratorii municipale Ștefan Șaptefraț.

Acuzatorii așteaptă rezultatele expertizei medico-legale. Procurorii urmează să stabilească tot cercul de persoane care în acea zi au contactat cu tânărul decedat.

I-au fost luate și șireturile și centura. Asta-i un caz care se examinează de către procurori să stabilească de unde s-a luat totuși șiretul la dânsul. Imaginile video au fost ridicate de la izolator, care urmează a fi cercetate”, explică procurorul.

Ca să aflăm mai multe despre cele întâmplate, am mers la Inspectoratul de Poliție din sectorul Rîșcani, acolo unde s-a întâmplat totul. Cei de aici au refuzat, însă, să ne răspundă la întrebări.

În legătură cu persoana strangulată, vă adresați la Domnul Jovmir la Direcția de Poliție”.

Am încercat să obținem mai multe informații de la ofițerul de presă al Poliției Capitalei. Acesta, însă, a declarat că dosarul este gestionat de Procuratura Municipală și nu poate să ne ofere detalii. În acest sens, la 8 septembrie am expediat o solicitare către IGP. Deocamdată, însă, nu am primit nici un răspuns. Prin urmare, l-am întrebat pe ministrul de Interne de ce până acum nimeni nu a fost sancționat. Ministrul a evitat, însă, un răspuns, invocând secretul anchetei și că dosarul se află la Procuratură.

Totuși de ce nu au fost sancționați cei care au fost în acel schimb când s-a întâmplat incidentul? – Noi dacă vorbim despre o persoană strangulată, este vorba despre un caz de omor. Aici ar trebui să primească decizia Procuratura, în dependență cei vinovați trebuie să poartă răspundere penală. Iar dacă mai sunt probleme de sistem cum a fost în cazul lui Braguța, noi trebuie să venim cu propuneri de modificări sau de schimbări”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Ministrul admite, totuși, că de vină ar putea fi angajații Inspectoratului.

„Dar totuși cum a putut intra în celulă dacă li se retrage orice obiect? – Asta trebuie să ne răspundă ancheta. Cum o persoană a intrat în izolator cu șireturile atunci când asta o interzice legislația. Probabil asta este o scăpare a celor care monitorizează procesul”, explică ministrul.

Tânărul Dorin Lupan avea 22 de ani. Acesta a fost reținut la 17 iulie, fiind cercetat pentru jaf. Pe 18 iulie, pe numele lui a fost emis mandat de arestare, iar cu o zi mai târziu, acesta a fost găsit spânzurat în celula sa din Izolatorul din sectorul Rîșcani al capitalei.