/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ COD ROȘU la alergii severe. Ambrozia, buruiana care dă bătăi de cap tot mai mult moldovenilor

missing
15 septembrie 2017, ora 16:54

Ambrozia atacă mai ales la sfârșitul verii și începutul toamnei – atunci când începe să elibereze în aer miliarde de particule de polen. Dacă suferiți de astm bronșic sau aveți probleme cu glanda tiroidă, stați cât mai departe de această plantă periculoasă. Felicia a crezut că are alergie de la pisică, dar a sesizat că strănută și îi curge nasul numai atunci când este la serviciu. Asta pentru că în preajmă se întinde un lan întreg de ambrozie.

„După ce am suferit vreo două, trei săptămâni am dat o căutare pe Google, am mai discutat cu niște oameni care la fel suferă în perioada asta a anului și mi-am dat seama că, de fapt, este vorba despre chestia asta și nu despre pisica mea pe care dădeam vina”, spune Felicia Nedzelschi.

Radu a crezut inițial că are alergie de la gazonul tuns pe stadionul unde muncește. Numai că alergia a continuat, devenind din ce în ce mai stresantă.

„Efectiv nu puteam să vorbesc. Am un pic de astm alergic, deci nu prea pot să respir că na…. Am un prurit foarte pronunțat a ochilor, deci am mâncărimi de alea strașnice și nu știu cum să le zic că e nenorocire și nu poți să te scarpini”, menționează Radu Butuc.

Medicii spun că an de an numărul persoanelor sensibile la Ambrozie crește și sugerează autorităților să demareze o campanie de nimicire a acestei plante extrem de agresive.

„În sezon, când se începe prima, a doua săptămână a lui august până la sfârșitul lunii septembrie cât e polenul prezent a acestei flori, pacienți sunt foarte mulți. Ea dă o alergizare strict în sezon cât are loc înflorirea ei. Este foarte agresivă”, susține Lucia Cojocari, ORL.

Ambrozia este o plantă care crește pe câmpurile neîngrijite. O plantă matură poate elibera miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe – așa că se înmulțește sălbatic. Planta provine din America de Nord, dar polenul ei a fost răspândit și în Europa, aici fiind deja recunoscută ca o plantă de carantină, fiind interzisă. Începând cu anul trecut, în România, proprietarii de terenuri care nu nimicesc această plantă sunt amendați cu peste 400 euro. În Europa, 33 de milioane de oameni sunt afectați de „iarba pârloagelor”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram