ONG-urile de media sunt îngrijorate de comportamentul neadecvat al unor angajați ai instituțiilor publice, care, sub diferite pretexte, îngrădesc accesul la informație a jurnaliștilor și recurg la acțiuni de intimidare a acestora.

Reamintim că, echipa de filmare a TV8 a fost agresată joi, 14 septembrie, la grădinița 23 din capitală de către o angajată a acesteia, iar la grădinița 81 angajații nu i-au permis să intre în instituție, pe motiv că directoarea lipsea în acel moment de la locul de lucru. Precizăm că jurnaliștii filmau un subiect despre prelungirea reparațiilor la 10 instituții preșcolare din Chișinău.

ONG-urile de media condamnă astfel de acțiuni și reamintesc că Legea presei permite reprezentanților mass-media să obțină şi să difuzeze informaţii, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze.

„Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul penal, fiind considerate fapte socialmente periculoase”, se menționează în mesajul remis.

ONG-urile de media fac apel către Ministerul Educației să investigheze aceste cazuri și să informeze public despre măsurile luate față de persoanele care au agresat echipa de filmare a TV8 și i-au îngrădit accesul pe teritoriul celor două instituții publice.

Totodată, ONG-urile îndemnă managerii instituțiilor de stat să respecte legislația și să nu permită încălcarea drepturilor legitime pe care le au jurnaliștii în exercitarea atribuțiilor lor profesionale.

ONG-urile media semnatare:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-Info”
Comitetul pentru Libertatea Presei