Fără precedent în istoria sportului moldovenesc. Reprezentanții Federației Moldovenești de Taekwondo au atacat la Curtea Internațională de Arbitraj Sportiv Comitetul Național Olimpic. Federația de Taekwondo contestă decizia de a-i suspenda calitatea de membru al Comitetului Olimpic. Situația a degenerat după ce fostul antrenor al naționalei a fost demis pe motiv că ar fi în cârdășie cu cei de la Comitetul Național. Președintele acestui Comitet respinge acuzațiile. Cazul va fi examinat de Curtea Internațională de Arbitraj Sportiv la 3 octombrie.

Conflictul a izbucnit după ce fostul antrenor al naționalei de Taekwoondo a fost lipsit de licență, la insistența reprezentanților federației de profil, fiind învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

„Sportivii care participau la competiții, spre exemplu Aron Kook, d-nul Mazur l-a înregistrat după el, cum ar fi sportivul lui. Un alt sportiv, Stepan Dimitrov care era antrenat de Mihai Bețan tot a fost înregistrat după persoana sa și a trimis informația către Ministerul Sportului. Noi ne-am adresat Federației Mondiale de Takewoondo, care, la rândul ei, i-a retras licența domnului Mazur. Acesta a devenit momentul culminant al conflictului”, a declarat președintele Federației Moldovenești de Takewoondo, Igor Iuzefovici.

Din declarațiile președintelui federației de profil, după demiterea fostului antrenor al naționalei de Taekwoondo, Comitetul Olimpic a recurs la acțiuni de discreditare a Federației de Taekwoondo, iar în legătură cu aceste cazuri a fost sesizată Curtea de Arbitraj Sportiv.

„Comitetul Național Olimpic bombarda cu scrisori Federația Mondială de Takewoondo, Federația Europeană, menționând anumite acțiuni false. Comitetul Național Olimpic a luat decizia de sistare a parteneriatului Federației de Takewoondo cu CNOS fără nici o explicație și încălcând Regulamentul Olimpic, legislația R. Moldova, după care ne-am adresat cu o plângere la Curtea de Arbitraj Sportiv”, susține Iuzefovici.

Au fost întreprinse multe încercări de ameliorare a conflictului. Ne-am adresat la Comitetul Olimpic ca să rezolvăm situația, dar Comitetul a ținut partea fostului antrenor principal Mazur”, a menționat președintele Federației Takewoondo Găgăuzia, Vitalie Drăgoi.

La rândul său, președintele Comitetului Național Olimpic dezminte unele afirmații ale celor de la Federația de Taekwondo și neagă orice legătură cu fostul antrenor al naționalei de Taekwondo. El susține că a acționat în interesele sportivilor și antrenorilor.

„Nu este corect. Noi avem pe timp de 3 ani demersuri împotriva federație de la toți sportivii și premianții. Temporar noi am sistat, dar ei au dezinformat. Noi nu am anunțat Federația internațională că sistăm activitatea, pentru că copii și sportivii noi i-am finanțat, ei plecau la competiții, ceea ce nu făcea federația. I-au luat licența antrenorului care i-a crescut băiatul ăsta toată viața și clar că eu nu pot să fiu într-o parte, le-am spus clarificați-vă cum vreți dar antrenorul trebuie să lucreze. Eu am sărit în apărarea antrenorului și a sportivilor care lor nu le-au plăcut”, a declarat președintele CNOS, Nicolae Juravschi.

Conflictul dintre cele două instituții sportive va fi examinat de Curtea Internațională de Arbitraj Sportiv la 3 octombrie curent și este un proces fără precedent în istoria sportului moldovenesc.