Condiţii mai bune în grădiniţa din satul Târnova, Edineţ, una dintre cele 933 de instituţii preşcolare din Moldova, renovate cu susţinerea României. Grădiniţa-creşă din satul Târnova, raionul Edineţ a fost inaugurată vineri, 15 septembrie, după ce a fost renovată cu fonduri oferite de România pentru reabilitarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova.

Grădiniţa şi-a început activitatea în 1986, iar de atunci nu a fost reparată capital niciodată. Din grantul de peste 2.43 milioane de lei şi contribuţia localităţii de peste 410 mii lei a fost schimbat acoperişul grădiniţei, au fost instalate geamuri şi uşi noi, a fost renovat sistemul de încălzire şi cel de canalizare, au fost renovate blocurile sanitare şi blocul alimentar, s-au instalat cazane pentru prepararea apei calde şi a fost procurat mobilier nou pentru toate cele 4 grupe de copii.

Per total, în raionul Edineţ, de fondurile alocate din grantul românesc au beneficiat 30 de grădiniţe, suma totală a lucrărilor efectuate şi bunurilor achiziţionate depăşind 14,5 milioane de lei.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

În Program au fost incluse 933 de grădiniţe din toate raioanele Moldovei, iar 832 dintre acestea deja au fost renovate în ultimii 2 ani.