Google îți face backup automat la orice terminal cu Android pe care ești autentificat în limita spațiului de pe Google Drive. Acel backup nu este însă pentru totdeauna, scrie playtech.ro.

Având în vedere că mulți dintre noi nici măcar nu mai avem laptopuri sau desktopuri, înseamnă că portița noastră către tehnologie este dată de smartphone. Tot asta înseamnă că majoritatea copiilor noastre de siguranță, în loc să fie pe un hard disk extern sau pe notebook-ul de la birou, sunt stocate în cloud.

Indiferent dacă ai un iPhone și îți ții backup-urile pe iCloud sau folosești un Android și ești legat de Google Drive, este foarte important să știi că acele copii de siguranță nu pleacă nicăieri, niciodată. Din păcate, nu este deloc așa, cel puțin în cazul celor de la Google.

Din căte se pare, gigantul din Mountain View îți șterge copiile de siguranță la un mobil, dacă respectivul aparat nu a fost utilizat timp de două luni. Asta înseamnă că acele date salvate în cloud sunt pierdute pentru totdeauna, dacă nu le-ai mai salvat și în altă parte.

În majoritatea cazurilor, perioada de două luni este mai mult decât suficientă. Practic, dacă nu ți-ai mai folosit telefonul timp de două luni pentru că ți l-ai vândut sau ți-ai luat un iPhone, nu mai contează acea copie de siguranță. Problemele apar atunci când ți-ai vândut telefonul, ai stat două luni doar cu un telefon de vorbit pentru că ai mai strâns niște bani pentru un gadget de vis, doar pentru a-ți da seama că nu mai ai ce restaura.

Prima sesizare pe marginea acestui subiect a venit de la un utilizator de pe Reddit. Partea cea mai frustrantă a întregii ecuații este că banii nu contează. Asta înseamnă că poți să ai spațiu de câțiva TB pe Google Drive pentru care plătești un abonament lunar generos, iar acest detaliu este irelevant. Datele îți vor fi șterse. Ideal ar fi ca procesul efectiv de ștergere să fie precedat de un email de avertisment, dar cel puțin momentan, nu este cazul.