Simultan la București și Chișinău se desfășoară proteste în fața ambasadelor Ucrainei în țară. Protestatarii cer revizuirea Legii Educației aprobată de Rada ucraineană care prevede predarea în școli doar în limba ucraineană, fapt ce va conduce la desființarea școlilor românești din Ucraina.

La Chișinău, protestul este organizat de Blocul Unității Naționale. Reprezentanții grupului au venit de la ora 11 în fața Ambasadei ucrainene cu pancarte ”Jos articolul 7”, ”Respectați drepturile minorității românești din Ucraina” și ”Moldoveni, deci români”, și au arborat drapele României și Republicii Moldova.

„Suntem profund revoltați de derapajele antidemocratice din Ucraina și tentativele constante de deznaționalizare a minorității românești. Prin legea adoptată statul ucrainean încearcă să desființeze școlile cu predare în limba română. Nu putem permite acest lucru, trebuiesă fim solidari cu frații noștri din Ucraina”, a declarat președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leascenco.

La București acțiunea este organizată de organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar, aceștia vor picheta Ambasada Ucrainei la București.

Menționăm că în nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei din Ucraina locuiesc aproape 500.000 de români.