/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

PAS și PPPDA solicită o oră de emisie pe săptămână la Moldova 1. Ce vor face dacă cererea nu va fi realizată

missing
18 septembrie 2017, ora 14:50

Într-o conferință de presă la IPN, lidera PAS Maia Sandu a declarat că cererea de demonopolizare a pieței media și de transformare a televiziunii publice în una autentică se regăsește în rezoluția adoptată la protestul din 17 septembrie. Un alt deziderat care se regăsește în rezoluție este anularea sistemului electoral mixt, adoptat de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a dezacordului exprimat, inclusiv de către societatea civilă în cadrul numeroaselor acțiuni de protest. Protestatarii mai solicită publicarea celui de-al doilea raport Kroll, care, potrivit președintei PAS, este deja gata, însă din anumite motive guvernarea încearcă să-l ascundă. În rezoluție se mai solicită partenerilor externi, în special Consiliului UE, să le aplice sancțiuni lui Vlad Plahotniuc și Igor Ddon pentru comiterea abuzurilor și pentru încălcarea drepturilor omului. Maia Sandu a mai spus că în ajunul protestului polițiștii au mers prin instituțiile de învățământ pentru a se interesa ce vor face tinerii duminică și le-au amintit despre evenimentele din 7 aprilie 2009, menționându-le că și protestul de duminică s-ar putea încheia la fel.

Liderul PPPDA Andrei Năstase a declarat că înainte de protestul de duminică, guvernarea le-a creat numeroase impedimente: a suspendat curse de transport public, a intimidat persoane etc. Dar în pofida obstacolelor, s-a reușit organizarea unui miting pașnic. Potrivit lui, grupul de inițiativă care s-a ocupat de organizarea protestului a fost urmărit pe parcursul întregii săptămânii. Politicianul spune că au fost sechestrate câteva seturi de boxe, care urmau să fie folosite la protest.

Andrei Năstase a mai spus că polițiștii nu au știut să reacționeze cu demnitate și, când protestatarii au ajuns la televiziunea publică, cel puțin două persoane au avut de suferit din cauza gazelor lacrimogene pulverizate, fiind nevoie de intervenția ambulanțelor. Potrivit liderului PPPDA, la televiziunile controlate au fost difuzate știri că o persoană a intrat cu microbuzul în mulțime. Însă, potrivit lui Andrei Năstase, protestatarii au creat un coridor ca să permită microbuzului cu echimpamente de boxe să iasă. În opinia sa, prezentând protestatarii într-o lumină proastă, guvernarea încearcă să obțină dividende politice.

Reprezentanții celor două partide spun că rezoluția urmează să fie prezentată tuturor partenerilor de dezvoltare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram