Și-au găsit sfârșitul după gratii. Zeci de infractori, condamnați la pușcărie, ajung să nu mai pupe libertatea. Nu pentru că ar fi fost condamnați pe viață, ci pentru că mor în celule. Unii sunt răpuși de diferite maladii, alții se sinucid.

Șefii autorității penitenciare susțin că majoritatea deținuților decedați după gratii mor din cauza problemelor de sănătate, în special legate de sistemul cardiovascular.

„În sistemul penitenciar pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 26 de decesuri dintre care trei suicid și 23 moarte biologică fără semne de moarte violentă. În rest, toate cazurile au fost documentate, au fost reacționate”, a declarat directorul DIP, Aureliu Suhan.

Potrivit directorului DIP, unii au sfârșit inclusiv din cauza problemelor de ordin psihologic pe care nu au reușit să le depășească. Alți cinci deținuți au întreprins tentative de a-și pune capăt zilelor. Unii nu sunt de acord cu condițiile de detenție, dar au fost și cazuri când au încercat să se sinucidă inclusiv după ce a fost lipsiți de DVD-player.

„Una din cauzele principale fiind depresia în care nimeresc deținuții, vizavi de relația dumnealor cu cei din afară, cu familia cu rudele, cu părinții, lipsa posibilităților materiale a celor de la libertate pentru ai asigura elementar cu un colet, cu o haină cu cele necesare”, susține Suhan.

În toate cazurile au fost demarate anchete interne, însă nici un angajat nu a fost demis, aceștia fiind sancționați doar prin avertizări. Ultimul caz de deces a unui deținut a fost înregistrat pe 6 septembrie. Atunci un bărbat de 43 de ani a decedat în Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Un alt incident, care a zguduit opinia publică, a fost cazul tânărului Andrei Braguța care, pe 26 august, a decedat în condiții suspecte la Penitenciarul numărul 16 „Pruncul”. Pe parcursul anului trecut, în penitenciarele din țară au murit 54 de persoane, inclusiv 4 s-au sinucis.