Blocaj instituțional la Chișinău. Deși Constituția îl obligă pe președinte să semneze decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, la propunerea repetată a Guvernului, Igor Dodon a respins din nou candidatura lui Eugen Sturza. Guvernul a cerut Curții Constituționale sa dea o apreciere juridica acestei situații nemaiîntâlnite.

Am transmis Guvernului o scrisoare oficială prin care refuz să accept candidatura domnului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nici o condiție”, a scris pe pagina sa de facebook șeful statului.

La scurt timp după apariția mesajului președintelui, Guvernul a sesizat Curtea Consituțională, cerându-i să spună ce urmează după ce șeful statului a refuzat, în mod repetat, candidatura propusă de Guvern pentru funcția de ministru. Anunțul a fost făcut de șeful Legislativului, Andrian Candu, care s-a lăsat așteptat de jurnaliști aproape o oră.

Dacă în Constituție scrie clar că el este obligat să accepte candidatura ministrului a doua oară, atunci trebuie să o facă. Indiferent că-i place sau nu-i place. Noi nu trebuie să ajungem la blocaje instituționale”, afirmă Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Vădit deranjat, Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că „Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională în combinațiile sale politice”.

Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici Președinția, nici Armata, nici cetățenii”, a spus Igor Dodon.

S-ar putea ca armata să nu-l recunoască în curând pe domnul președinte. Domnul președinte Dodon singur își sapă groapa și cade în capcane atunci când refuză să îndeplinească prevederile constituționale”, a menționat Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Joi, Parlamentul va reexamina, într-o ședință specială, toate proiectele de legi respinse până acum de Igor Dodon. Anterior, Igor Dodon a sugerat Guvernului să-l propună pentru funcția de ministru al apărării Victor Gaiciuc, tatăl finului său de cununie.