Comisia Electorala Centrală a decis. Referendumul de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie. Chiar și așa, deputații PL își caută dreptatea la Curtea Constituțională. Liberalii și-au încercat norocul și în Consiliul Municipal, cerând anularea deciziei privind desfășurarea plebiscitului local.

Acest element este un know how moldovenesc. Nu vom găsi nicăieri de-a lungul și latul Europei ca un ales local să poată fi suspendat de o autoritate publică, să se intervină atât de dur pe mandatul primarului”, susține vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu.

Convinși că referendumul de demitere a primarului este ilegal, deputații liberali au cerut Curții Constituționale să examineze legalitatea declanșării referendumului. Deși au solicitat Comisiei Electorale Centrale să stopeze procedura, CEC a decis astăzi că acesta va avea, totuși, loc pe 19 noiembrie. La rândul lor, consilierii liberali au cerut anularea deciziei CMC.

Considerăm referendumul și inițiativa de referendum una ilegală, ilegală din punct de vedere legal și legitim”, spune consilierul PL, Ion Cebanu

Ceea ce au înaintat azi în plenul Consiliului Municipal fracțiunea liberal este o acțiune politică”, crede Ilian Cașu, consilier Partidul Nostru.

Aceasta este esența liberalilor, ei nu sunt niște liberali, dar niște oameni care au furat, fură și vor să fure în continuare”, declară consilierul PSRM, Ion Ceban.

În 2016, un grup de consilieri socialiști, popular europeni și cei ai formațiunii „Partidul Nostru” au încercat să-l demită pe Dorin Chirtoacă, dar nu au întrunit numărul necesar de voturi. Tot atunci, activistul civic Victor Chironda a inițiat procedura de demitere a primarului prin referendum, cerere care a fost respinsă, însă, de Curtea Supremă. Conform legislației, edilul poate fi demis cu votul unui număr egal sau mai mare de alegători decât în cazul alegerii acestuia, dar nu mai puțin de jumătate din numărul persoanelor care participa la referendum.