Uraganul „Maria”, care, ca și „Irma”, a atins categoria 5, a devastat ieri insula Dominica. O altă insula - Barbuda – a fost evacuată în totalitate, iar Puerto Rico se pregătește de furtuna distrugătoare. Ciclonul „Maria” urmează traseul uraganului „Irma”, care a devastat, săptămâna trecută, mai multe regiuni din SUA. Potrivit presei locale, uraganul „Maria” a lăsat ieri fără acoperiș casa premierului din Dominica.

Uraganul „Maria” a lovit insula Dominica, din Caraibe, cu rafale de vânt de până la 260 de kilometri pe oră. Pe insula Martinica, aflată în apropiere de Dominica, a fost declarata alertă maximă, în timp ce o altă insulă franceză, Guadelupa, a fost evacuată. Avertizări de uragan rămân în vigoare în Puerto Rico, Insulele Virgine Americane și Insulele Virgine Britanice. Ciclonul „Maria” se îndreaptă acum spre Puerto Rico, find unul din cele mai puternice uragane din ultimii 85 de ani.

Arbori și stâlpi de electricitate culcați la pământ, ploi puternice, vânt și inundații – încă de luni după-amiază, mii de internauți postau pe rețelele de socializare imagini apocaliptice cu urmările ciclonului „Maria”. Premierul dominican a scris pe Facebook că uraganul „Maria” a provocat distrugeri uriașe, inclusiv locuința sa fiind distrusă.

Cea mai mare teamă a mea este că, dimineaţă, ne vom trezi cu ştiri despre răniți sau morţi de pe urma alunecărilor de teren declanşate, probabil, de ploile abundente. Vom avea nevoie de ajutor. (…) Solicit susţinerea naţiunilor şi organizaţiilor prietene”, Roosevelt Skerrit, premierul Dominica

Potrivit presei din Dominica, uraganul „Maria” a lovit aseară colonia britanică și se îndrepta spre insulele Virgine americane și britanice – regiune măturată săptămâna trecută de „Irma”.

Uraganul „Maria” s-a format în Pacific, s-a dezlănțuit în Marea Caraibilor, iar pe insula franceză Martinica furtuna a lăsat fără curent peste 33.000 de locuințe.