/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

A cerut 1.800 de lei pentru a înscrie un copil la creșă. Șefa unei grădiniţe din Chişinău, reţinută pentru luare de mită

20 septembrie 2017, ora 14:41

Potrivit denunţătorului, în cadrul discuţiei cu metodista şi directoarea grădiniţei, femeii i s-a dat de înţeles că, pentru înscrierea minorului, va fi necesară transmiterea unei sume de bani, fără a specifica suma. Ulterior, când s-a prezentat la grădiniţă, i s-a sugerat suma de 800 de lei, pe care a transmis-o directoarei. După ce minorul a fost înscris în una din grupe, mama copilului a fost telefonată din nou de metodista instituţiei care i-ar fi spus că suma e prea mică şi că mai trebuie 1000 de lei.

Astfel, în scopul voalării intenţiilor sale, la 13.09.17, reprezentanţii grădiniţei i-au transmis tatălui copilului două ordine de încasare a numerarului – unul în sumă de 1000 lei, cu specificarea „taxă de aderare la asociaţia părintească”, iar altul în sumă de 350 lei – „cotizaţie de membru al asociaţiei” pentru luna septembrie 2017. Totodată, la 14.09.2017, educatoarea grupei i-a comunicat mamei copilului că directorul grădiniţei a rugat-o să-i reamintească că banii, în sumă de 1000 lei, nu trebuie achitaţi la bancă, conform ordinului de încasare, dar ei personal.

Astăzi, şefa grădiniţei a fost reţinută la locul de muncă şi escortată la CNA pentru audieri. În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 324 Cod penal – corupere pasivă. Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de închisoare pentru comiterea unei asemenea infracţiuni. Cazul este investigat, sub toate aspectele, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi tragerea lor la răspundere.

CNA îndeamnă persoanele, care se confruntă cu fenomenul plăţilor informale, sunt forţate să plătească anumite taxe ilegale în şcoli sau grădiniţe sau sunt persecutate din cauza refuzului de a le achita, să vină la CNA să depună o plângere.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram