650 de milioane de lei – atât constituie datoria întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ față de „Termoelectrica”. Datoria pune în pericol pregătirea blocurilor de locuit pentru sezonul rece. Soluția Primăriei - lichidarea prin faliment sau reorganizarea gestionarilor cu datorii. Numai că, în acest caz, datoria către „Termoelectrica” va trebui achitată de municipalitate.

Datoria de 650 de milioane de lei a întreprinderilor municipale s-a format din 2007 până acum – după ce SA „Termocom” a fuzionat cu „Termoelectrica”.

În toate blocurile locative este efectuată profilaxia la 99%, zece blocuri locative cred că săptămâna acesta o să fie finalizate. Spălatul a fost efectuat în proporție de 95% din tot spațiul locativ”, susține șeful direcției locativ-comunală și amenajare, Petru Gontea.

Oficialul de la Primărie dă asigurări că cel puțin iarna aceasta lucrurile vor mai putea fi ținute cumva sub control. Ulterior, însă, intervențiile cosmetice nu vor mai ajuta. Și în ceea ce privește reparația acoperișurilor sunt probleme mari.

La acoperișuri situația este destul de complicată. Anul trecut, am avut planificate 60 de mii de metri, anul acesta am planificat doar 17 mii de metri. Din 17 mii de metri, practic, n-am îndeplinit nimic”, a declarat șeful direcției locativ-comunală și amenajare, Petru Gontea.

Deoarece întreprinderile municipale se declară incapabile să repare acoperișurile, cei de la fondul locativ au decis să le ofere materiale locatarilor ca aceștia să-și facă singuri reparație. Numai că nu se știe dacă vor reuși, pentru că vin ploile. Soluțiile discutate de aleșii locali nu sunt deloc fericite: lichidarea prin faliment a gestionarilor cu datorii și achitarea acestora din bugetul municipal.

Cine se face vinovat de chestia asta și dacă au fost primite măsur?”, a întrebat consilierul PCRM, Ghenadie Botnaru.

Nu credeți că e mai bine ca locatarii din blocuri să devină gestionari și proprietari de drept inclusiv și ai blocului”, susține Ion Ceban, consilier PL.

Administrația „Termoelectrica” spune că a încercat să discute în repetate rânduri cu cei de la Primăria Chișinău, dar fără nici un rezultat. Potrivit directorului „Termoelectrica”, Veaceaslav Eni, chiar dacă vor fi lichidate întreprinderile municipale, datoria oricum va trebui achitată… În acest caz – din bugetul municipal.

Noi am avut multe discuții și multe adresări la direcția generală locativ-comunală și le-am explicat. Oameni, buni hai să ne apucăm de lucru pentru că se acumulează datorii mari. Respectiv, administrația publică locală – nu s-a luat nici o măsură și noi am fost nevoiți să-i dăm la insolvabilitate. Să răspundă proprietarul”, a declarat directorul „Termoelectrica”, Veaceaslav Eni.

În proces de faliment se află 22 de întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ. Datoria cumulativă a acestora față de „Termoelectrica” se cifrează la 650 de milioane de lei, dintre care 430 de milioane sunt datorii pentru apa calda.