/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Două vinării din Moldova au primit interdicția de a mai produce prosecco. Cine sunt producătorii?

missing
21 septembrie 2017, ora 13:26

Doi producători de vinuri, Tomai-Vinex și Bulgari Wineri, s-au adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producției Alcoolice precum și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, scrie bizlaw.md.

În motivare au indicat că Inspectoratul a efectuat un control la cei doi producători, în urma căruia au depistat că atât Tomai-Vinex, cât și Bulgari Winery au produs și au exportat vin alb spumant cu denumirea Prosecco Cassara și Prosecco Pronto. În acest mod au fost încălcate prevederile din Acordul dintre UE și Republica Moldova, privind protecția reciprocă a indicațiilor geografice. Atunci au fost emise prescripții, prin care celor doi producători de vin li s-a interzis de a produce și de a plasa pe piața produse vitivinicole cu denumirea de prosecco.

Producătorii s-au adresat la Ministerul Agricultuii pentru a anula prescripțiile, însă instituția le-a respins solicitările. Mai mult, ministerul a emis propriile decizii, prin care le-a interzis să utilizeze denumirea de Prosecco Cassara și Prosecco Pronto.

Reclamanții susțin că Inspectoratul nu era în drept să aplice interdicții. Potrivit acestora, doar persoana fizică sau juridică a căror interese au fost prejudiciate, este în drept să ceară interzicerea utilizării denumirii sau indicației. Producătorii au cerut anularea deciziilor Inspectoratului, dar și a celor emise de minister.

Cauza s-a judecată la Comrat, iar magistrații au atras în proces și Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Ulterior, prin decizia judecătoriei Comrat, acțiunea a fost admisă și au fost anulate integral prescripțiile Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producției Alcoolice dar și deciziile Ministerului Agriculturii.

Atât Inspectoratul, cât și Ministerul Agriculturii s-au adresat cu apel, iar instanța a respins solicitarea lor și a menținut hotărârea primei instanțe.Totuși, recursul Inspectoratului și Ministerului, făcut la Curtea Supremă de Justiției, a fost admis. Decizia Curții de Apel Comrat a fost casată și a fost emisă o nouă hotărâre, prin care acțiunea intentată de Tomai-Vinex și Bulgari Winery a fost respinsă. Decizia este irevocabilă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram