Fostul președinte a României Traian Băsescu afirmă că anunțul șefului statului, Klaus Iohannis, privind anularea vizitei în Ucraina reprezintă o „mare eroare politică", având în vedere că noua lege a educației nu a fost încă promulgată. Declarația a fost făcută printr-o postare pe pagina sa de facebook.

„Anularea vizitei președintelui Iohannis în Ukraina și respingerea vizitei la București a președintelui Parlamentului Ukrainei reprezintă o mare eroare politică, în condițiile în care noua lege a educației încă nu a fost promulgată. La limită, dar încă era timp pentru discuții și negocieri la nivelul celor doi șefi de stat, iar după discuțiile bilaterale, la declarația comună în fața presei, președintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susținut în discuții și concluziile la care s-a ajuns. Putea fi un mare succes sau un mare eșec, dar românii din Ukraina ar fi știut că președintele României i-a apărat până la capăt”, a scris Traian Băsescu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, anularea vizitei reprezintă părăsirea „câmpului de bătălie” înainte de a trage „ultimul cartuș”.

„Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflați ‘câmpul de bătălie’ înainte de a trage ‘ultimul cartuș’. Eu l-aș fi tras, chiar dacă șansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor. Anularea vizitei ar fi fost justificată, dacă președintele Ukrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educației”, conchide fostul președinte.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.