Duminică, 24 septembrie, Partidul Socialiștilor din Moldova au organizat acțiuni de protest în trei orașe din țară: Bălți, Cahul și Anenii Noi. La sfârșitul acestora au adoptat o rezoluție prin care cer ca Moldova să fie republică prezidențială, în acest sens asăzi au dat starul unei companii de colectare a semnăturilor.

Pornind de la faptul că Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, este ales în această funcţie de popor și este unicul conducător legitim al ţării care exprimă voinţa poporului, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova lansează iniţiativa de trecere la forma de guvernământ prezidenţială. Preşedintele ales de popor care poartă răspundere în faţa cetățenilor, trebuie să i se atribuie împuternicirea de a numi Guvernul. Fiecare ministru din cadrul cabinetului de miniştri trebuie să poartă răspundere personală în faţa Preşedintelui şi a poporului ţării”, ssuțin socialiștii.

Ei mai spun că în țară continuă procesul de uzurpare a puterii de stat. „Contrar Constituţiei Republicii Moldova, un partid politic – Partidul Democrat – şi-a instituit controlul asupra puterii în stat. Este partidul care în cadrul ultimelor alegeri parlamentare, a obţinut ceva mai mult de 15 % din voturile alegătorilor. Această formaţiune şi-a subordonat toate instituţiile puterii legislative, executive şi judecătoreşti din ţară”.

Socialiștii au menționat că din moment ce guvernarea nu a permis să fie desfășurat referendumul consultativ, unica modalitate în care cetățenii pot să-și exprime voinţa, sunt alegerile parlamentare anticipate.

Referendumul naţional propus de Preşedintele țării Igor Dodon, va fi organizat în orice condiție. Începînd de astăzi, 24 septembrie 2017, Partidul Socialiştilor anunţă startul Campaniei Naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea trecerii la forma de guvernare prezidenţială şi atribuirea şefului statului a funcţiei de şef al puterii executive în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să colectăm cel puţin 70% din semnăturile cetăţenilor ţării cu drept de vot. În cadrul acestei campanii, reprezentanţii Partidului Socialiştilor vor merge în fiecare casă și fiecare apartament, oferind fiecărui locuitor al ţării posibilitatea de a-şi expune opinia despre cel care ar trebui să guverneze ţara – poporul sau o gaşcă de uzurpatori. Ei interzic referendumul, noi însă îl vom desfășura în fiecare casă”, explică PSRM.

La final aceștia au spus că vor răspunde chemării președintelui de a se aduna la o Mare Adunare Națională. „În cazul unor tentative de destituire din funcție a Preşedintelui ţării sau soluționare prin forţă a conflictului transnistrean, dacă Preşedintele va chema poporul să se întrunească la o Mare Adunare Naţională, noi îi vom urma apelul şi vom veni în centrul Chişinăului pentru salvarea definitivă a ţării de un regim antipopular şi antistatal”.