Cu o lună înainte de referendumul de revocare a primarului de Chișinău, socialiștii din CMC vor să fericească angajați auxiliari din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar din capitală cu adaosuri la sarii de 500 de lei. În total, aceștia vor primi 1500 de lei.

O astfel de decizie urmează a fi luată mâine de Consiliul Municipal Chișinău. De lefuri majorate se vor bucura, spălatorii de veselă și de lenjerie, magazinerii și șefii de gospodărie. În loc să-i bucure „surpriza” aleșilor locali, angajații se simt ofensați și au ajuns pe punctul de a-i înjura.

Natalia Denisiuc lucrează în calitate de magaziner de aproape 5 ani. Salariul  acesteia abia depășește 1000 de lei. Femeia spune că zilnic trebuie să care singură în magazia grădinei, cu mâinile, peste jumătate de tonă de produse. Salariul pe care îl primește nu-i ajuge nici ca să procure strictul necesar celor doi copii pe care îi are.

„Cărăm foarte multe greutăți. Și de drum cât cheltuiesc, dacă vin de la Râșcani cu două microbuze. Ce ne rămâne? Mie mi-ar ajunge măcar 3000. Eu am doi copii, pe care trebuie să-i îmbrac și să-i încalț și așa e puțin. Plătești comunalele pentru că e principal, le dai copiilor la școală și cu ce rămâi?”, a spus Natalia Denesiuc, magaziner.

La fel de chinuiți sunt și spălatorii de veselă din gradinițe. Aceștia spun că salariu de 1500 de lei, pe care ar urma să-l primească după majorare, este oricum insuficient. Ei spun că ar avea nevoie de cel puțin 3000 de lei.

„Este binevenit salariul care va fi cu 500 de lei adăugător pentru că este foarte mult de lucru și cu 1020 de lei nu întreținem familia. Lumina e scumpă, gazul e scump, nu ne descurcăm. De îmbrăcăminte nici vorbă”.

„Eu am o lună de când lucrez și lucrez în două ture. Gazdă, detergenți pentru casă, o haină nu ne permitem”.

Cu două săptămâni în urmă, consilieri municipali au aprobat adaosuri la salariu de 50% pentru bucătari. Adaosul vine în contexul crizei de bucătari și lucrători auxiliari la grădinițele din capitală. Din cauza salariilor mizere, aceștia scriu cerere de demisie pe un capăt.