Virusul HIV nu este o barieră în calea unei familii fericite. Cuplurile în care o persoană este infectată cu HIV pot avea copii sănătoși. Doar în 2016, în Moldova, au născut 203 femei HIV pozitive, dintre care 200 au dat naștere unor prunci perfect sănătoși. Pentru aceasta e nevoie că pacienții să urmeze cu strictețe sfaturile medicilor, spune directorul organizației „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga.

Vladimir și Irina s-au cunoscut în urmă cu 14 ani. Inițial erau doar prieteni, apoi relația lor a evoluat, iar Vladimir a decis să-și anunțe viitoarea soție în legătură cu faptul că este HIV pozitiv. A rămas surprins că Irina a reacționat normal.

„Eu am crezut că ea nu prea a înțeles despre ce este vorba și i-am dat mai multe cărți, broșuri și alte materiale ca ea să se informeze. Și abia după să mai discutăm”, a spus Vladimir Dodon.

„Țin minte un moment când tata m-a așezat și m-a întrebat dacă eu conștientizez ce fac, știu eu sigur? El a vrut să se asigure dacă Vladimir mi-a zis și dacă eu înțeleg că el are diagnoză și dacă eu înțeleg ce fac”, susține Irina Dodon.

În 2006, au înțeles că nu pot trăi unul fără altul și au decis să se căsătorească. Apoi a apărut și dorința de a avea un copil. A fost destul de simplu: câteva vizite la medic, niște analize, tratamentul lui Vladimir administrat la timp, și iată că s-au pomenit la maternitate.

„Cele mai multe emoții le-am avut în timpul nașterii. Îmi amintesc că am slăbit cu 7 kilograme în câteva zile. Dar în momentul când a apărut medicul și când a spus felicitări, totul este bine, ai un fiu, știți așa o frază este „Visurile devin realitate”, și în principiu așa și este”, menționează Vladimir.

Acum fiul lor, Bogdan are 6 ani și este un copil plin de energia și perfect sănătos. Familia lor duce o viață normală care nu se deosebește cu nimic de viața unui cuplu obișnuit.

„Cred că doar prin faptul că la ora 10, când sună ceasornicul, cineva se scoală după o pastilă. În rest cu nimic absolut. Noi avem prieteni de familie, noi mergem la odihnă, avem aceeași relație, deși, câteodată mi se pare că relația noastră este un pic mai productivă și mai bună și mai calculată”, spune Irina.

Liderul organizației „Inițiativa pozitivă”, Ruslan Poverga, spune că familia lui Vladimir și a Irinei nu este unică, iar copiii sănătoși la părinți seropozitivi nu ține de domeniul fantasticii: „Prima regulă de bază este să vrei foarte mult să trăiești. În al doilea rând este important să avem grijă de sănătatea noastră și acelor din jur. Pentru aceasta este necesar la timp să înceapă tratamentul Antiretroviral”.

La 1 ianuarie 2017, în Republica Moldova erau înregistrate 11 mii 800 de persoane HIV pozitive.

HIV NU ESTE O BARIERĂ
În anul 2016, 200 de femei HIV+ au născut copii sănătoși