„Președintele trebuie atras la răspundere penală pentru că a încălcat legea”. Așa cred liderii Partidului Platforma „DA”, care au lansat și un apel către „procurorii onești”. Aceștia cer oamenilor legii să investigheze de unde a luat Igor Dodon bani pentru reparația vilei de la Condrița, dar și pentru reconstrucția clădirii Președenției.

„La reconstrucția vilei de la Condrița și reparația clădirii președintelui, au fost și sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare și de proveniență obscură. Lucrările au fost efectuate cu încălcarea legii cu privire a achizițiile publice, nu în baza unor licitații transparente. PPDA face apel către procurorii și ofițerii onești din cadrul Procuraturii Generale și CNA să se autosesizeze și să inițieze un dosar penal”, a menționat Andrei Năstase, președintele PPDA.

Deși, conform Constituției, fără o decizie a Parlamentului, președintele nu poate fi atras la răspundere penală, cei din Platforma DA spun că acesta nu este un impediment.

„Important este ca aceste fapte să fie investigate. Inițial pot fi investigate în rem. Cum se spune în limba rusă, „pe fapt” (rusă). Investighezi, scoți la iveală, și vii cu demersuri necesare către Parlament, dacă este cazul”, a declarat Andrei Năstase, președintele PPDA.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, a apreciat declarațiile Platformei DA ca fiind „jenante”, menționând că asemenea acțiuni îi vor duce la un „deces politic prematur”. Despre reparația vilei de la Condrița, Igor Dodon a spus anterior că s-a făcut pe bani puțini. Pentru ea Cancelaria de Stat a alocat aproape 200 de mii de lei, deși „Ziarul de Gardă” a scris că ar fi fost făcute și lucrări mai costisitoare. Clădirea Președinției, distrusă în timpul protestelor din 2009, ar urma să fie reparată din banii oferiți de Turcia.