A murit o parte din peștele dintr-un lac din sectorul Rîșcani al capitalei. Salvatorii spun că asta se întâmplă în fiecare an. Totuși, nimeni nu s-a apucat încă să dezlege misterul. Oamenii cred că peștele ar fi fost otrăvit. Nimic nu-i sperie însă pe pescarii amatori. Aceștia pescuiau și astăzi printre peștele întors cu burta în sus.

Peste 30 de kilograme de puiet de pește a fost scos din iaz astăzi. Salvatorii spun că au observat că mirosul și culoarea apei s-a schimbat.

„Dimineața, la ora 9, cei care erau de serviciu au observat că ceva din scurgerea din deal vine apa murdară, albă cu spumă deasupra și deodată cu un miros neplăcut”, a menționat Stanislav Cerner, șef Stație de Salvare Centrale.

O parte din peștele scos din apă a fost luat de pescari. Ceea ce a rămas, au mâncat pisicile din preajmă.

”Parțial au luat-o deoarece teritoriul trebuie curățit și parțial a fost mâncată de pisici și motani”, a spus Alexandru Vasilievici, salvator.

Pentru pescari, pasiunea este mai presus de orice. Peștele găsit mort nu i-a alarmat și nici nu i-a determinat să renunțe la pescuit. Domnul Iurie pescuiește în acest lac de 50 de ani. Este pentru prima dată când vede o apă atât de murdară.

„La dambă, eu de două zile de când vin la pescuit nu am prins atâta pește cât am prins cu mâna acolo pentru că peștele înota lent și parca era tulburat. Eu nu știu, poate au turnat ceva în această apă jumătate de iaz. Ia priviți, pește mic. Iată-i au murit”, a spus Iurie Dimitrevici, pescar.

Oamenii spun că apa este foarte murdară și peștele cu greu ar supravețui în ea.

„Poate pentru că dacă peștele în apa lui moare, ce să spunem despre alte boli, eu așa cred. Dar nu sunt specialist.

Poate că și a fost otrăvit, cineva ar fi aruncat ceva vreo murdărie, iar dacă peștele vrea să mănânce el mănâncă și moare”.

„Cred că s-a spart ceva, vreo canalizare poate de asta. Poate undeva, ceva s-a spart vreo canalizare. Apa este tulbură, murdară și văd ca au săpat ceva”. 

„În această dimineață probabil poate este infectată de ceva că oricum este foarte murdară și eu nu găsesc soluție că peștele poate să trăiască în asemenea condiții aici”.

Salvatorii au chemat epidemiologii pentru a preleva probe de apă. Ei spun că mirosul de acum din lac se asemănă cu cel de la „Valea Morilor” în 2006, cand a murit tot peștele.