/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Cesionarea TV8: Independența CCA, contestată de politicieni. Vladimir Hotineanu: Eu trebuie să mă pătrund de informații

28 septembrie 2017, ora 19:02

„În cazul când CCA pune presiune asupra unui post de televiziune, sigur că apar semne de întrebare despre independența acestei instituții. Unica soluție, din păcate, sunt instituțiile europene la care putem să ne adresăm pentru a atrage atenția despre faptul că există din partea guvernării anumite presiuni asupra posturilor de TV și asupra presei independente”, a declarat Lilian Carp, vicepreședintele Comisiei Parlamentare Mass-Media.

„Eu nu dețin detalii în vederea acestui litigiu cu TV8, dar cu certitudine pot să vă spun că CCA-ul este controlat politic. Mai multe decizii ale CCA-ului mie îmi par foarte subiective și mai multe decizii și eu, și colegii mei, noi le-am contestat”, a menționat Vlad Batrâncea, vicepreședintele Comisiei Parlamentare Mass-Media.

Președintele Comisiei parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu, a refuzat să comenteze blocajele impuse de CCA, precizând că vrea mai întâi să se documenteze, să se „pătrundă de informații”.

„Nu cunosc incidentul și nu vă pot da la telefon niciun comentariu. MUSCA Nici video, nici așa. MUSCA Eu trebuie singur să citesc, să mă pătrund de informații și atunci vă pot comenta. Îmi cer scuze, vă doresc mult succes și multă sănătate”, a declarat Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei Parlamentare Mass-Media.

Că presiunea CCA asupra presei independente este evidentă, o spune și opoziția extraparlamentară. Exponenții acesteia nu înțeleg de ce este tergiversat acest transfer de licență de la „Analitic Media Grup” către Asociația „Media Alternativa”.

„Azi este persecutat TV8, mâine o să fie închise ultimele insulițe ale presei libere. Toată societatea normală, toată populația urmează să cunoască acest lucru și, de ce nu, cumva să reacționeze, chiar și prin proteste. Ceea ce se petrece cu postul dvs, precum și cu toată presa liberă, nici pe departe nu intră în cartea europeană, în parcursul european”, susține Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA.

În spațiul mediatic moldovenesc e binevenită o televiziune de marca TV8. Sesizez o ingerență clară a politicului, a unui stat capturat să blocheze rezolvarea problemei la CCA a postului TV8. Regimul apasă acolo unde poate să vă înădușe, spune Ilian Cașu, vicepreședintele „Partidul Nostru”.

Acuzațiile, precum că CCA ar fi controlat politic, au fost respinse de conducerea acestuia. Președintele instituției ne-a declarat că membrii CCA nu vor lua o decizie până nu se va pronunța instanța de judecată.

„– Noi am amânat până la pronunțarea unei decizii judecătorești definitive.
– Dle Vicol, apare întrebare: acest litigiu economic nu se examinează în instanța de judecată și CCA-ul are în competența sa să aprobe sau nu cesionarea licenței?
– Este adevărat ceea ce spuneți dvs, doar că parțial. Noi nu ne arogăm drepturile unei Curți de Arbitraj Economic, ci vrem să vedem care este decizia acesteia. 
– În cazul în care instanța decide că, de fapt, am avut dreptate și sesizările acelor companii sunt nefondate, CCA-ul își asumă această responsabilitate, prin care noi pierdem în această perioadă o serie de granturi.
– Ceea ce spuneți dvs este doar o declarație. Că în funcție… pierdeți  serie de granturi. Eu nu am văzut niciun fel de condiționalitate”, a declarat Dragoș Vicol, președintele CCA.

Miercuri, 27 septembrie, pentru a doua oară, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a amânat examinarea cererii de cesionare a licenței TV8, invocând o pretinsă datorie a postului nostru de televiziune față de o asociație de protecție a drepturilor de autor, argument fals în opinia administrației TV8.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram